BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,31
ALTIN 2.920,04
HABER /  GÜNCEL

'Tuna ister mavi olsun ister yeşil, önemli olan temiz olsun'

Avrupa Birliği'nin Tuna nehrinin temizlenmesini hedefleyen Tuna stratejisinin tanıtımına, AB Bölgeler ve Yöreler sorumlusu Johannes Hahn bu cümleyle başladı.

Abone ol

Tuna nehrinin bugünkü rengi maviden çok uzak.

Avrupa Birliği Tuna'ya çözüm arıyor.

Brüksel tarafından açıklanan yeni Tuna stratejisi, Avrupa Birliği ülkelerinin Tuna nehrinin kurtarılması üzerine geliştirdikleri yüzlerce öneriyi içeriyor.

2011 yılının Ocak ayından itibaren altı aylığına AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Macaristan ise, Tuna stratejisini dönem başkanlığının en önemli gündem maddelerinden biri olarak gördüğünü açıkladı.

Brüksel'in yeni Tuna stratejisinin tanıtımına, AB Bölgeler ve Yöreler sorumlusu Johannes Hahn "Tuna ister mavi olsun, ister yeşil, önemli olan temiz olması" cümlesiyle başladı.

Bir zamanlar ünlü besteci Johann Strauss'a ilham veren "Mavi Tuna" bugün herkesin bildiği gibi mavilikten çok ama çok uzak.

Almanya'da doğan, Avrupa'da on ülkeden geçerek ve de 2800 km kat ederek Karadeniz'e dökülen Tuna nehri, kıtanın can ve hayat damarlarından belki de en önemlisi.

İşte Avrupa Birliği'nin yüzlerce öneriyi bir araya getiren Tuna stratejisinin amacı da nehrin temizliğini, ve Karadeniz de dâhil olmak üzere nehrin geçtiği ve ulaştığı her alanda ekolojik dengeyi korumak.

Yeni strateji, Tuna nehrinde canlı hayatın yeniden güçlendirilmesini ve Karadeniz'deki ekolojik dengenin yeniden 1960'lardaki zenginliğine kavuşturulmasını hedefliyor.

Peki ama sanayinin yeni dengeleri arasında bu iş nasıl olacak?

Uzmanlar, sekiz yüzü aşkın öneriye, ülkeler arası işbirliği ve kararlılığa rağmen pek ümitli değiller.

Uzmanlar yeni stratejinin daha işin başında iki uzlaşmaz alanda da hedefler gösterdiğine işaret ediyorlar.

Bunlardan biri, nehrin temizliğini korumak, diğeri ise nehri bir ulaşım ve nakliyat yolu olarak, Almanya'dan Karadeniz'e kadar daha verimli kullanmak.

Bunun için de yeni bazı düzenlemelerle Tuna nehrindeki yük taşımacılığını on sene içinde % 25 arttırmayı hedefliyorlar.

Bu iki hedefin aynı anda gerçekleştirilebilmesi, bağımsız uzmanlara göre çok zor.

Macaristan bu projeyi, 2011 yılındaki dönem başkanlığında daha da geliştirmeyi hedefliyor.

Bunun yolu ise AB ülkelerinin ve de Tuna'nın döküldüğü Karadeniz'le bağlantısı olan ülkelerin işbirliğini daha da arttırmak.