Nature Genetics dergisinde yayınlanan makalede, ABD’de biyologların geliştirdiği kan analiz yöntemiyle kanser hücrelerinin izlerinin tespit edilebildiği ve tümörün en erken oluşum aşamalarında bulunduğu yerde lokalize edilebildiği açıklandı.
Abone olNature Genetics dergisinde yayınlanan makalede, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki biyologların geliştirdiği kan analiz yöntemiyle kanser hücrelerinin izlerinin tespit edilebildiği ve tümörün en erken oluşum aşamalarında bulunduğu yerde lokalize edilebildiği açıklandı.
Kaliforniya eyaletindeki San Diego Üniversitesi'nden Kun Zhang, yeni buluşa bir tesadüf eseri ulaştıklarını anlattı. Zhang, "Daha önce olağan yoldan vücutta kanser hücrelerinin izlerini arayıp, nerede oluştuklarını anlamaya çalışıyorduk. Diğer hücrelerin gönderdiği kimyasal sinyalleri fark ettiğimizde, kombinasyonlarının vücutta tümör var mı ve vücudun neresinde olduğunu anlamamıza imkân tanıdığını anladık" diye konuştu.
TÜMÖRÜN YERİ TAM OLARAK TESPİT EDİLEMİYORDU
ABD'li biyolog, iki yıl önce Amerikalı ve Avrupalı tıp uzmanlarının geliştirdiği erken teşhise yönelik kan analizi yöntemiyle vücuttaki tümörün yüzde yüz tespit edilmeye başlandığını, ancak bu yöntemin tümörün tam olarak nerede bulunduğunun tespit edilemediğini anlattı. Zhang, kendi ekibinin ise insan vücudundaki her dokunun DNA moleküllerinin yüzeyinde ‘epigenetik işaretler' olarak da bilinen kimyasal etiketlerin bulunduğunu fark ettiğini söyledi.
Biyologlar, vücudun 10 farklı organ ve dokularından alınan kanser hücreleri örneklerindeki kimyasal etiketleri hesaplayarak, kandaki kanser izlerinin ‘doğduğu yerin' tespit edilmesine imkân tanıyan bir algoritma geliştirdi.
ÖLÜM ORANINI AZALTABİLİR
Algoritmanın çalışmasını Kaliforniya Üniversitesi'nde tedavi gören hastalarından alınan kan örneklerinde test eden biyologlar, tümördeki metastaz evresinin başladığı durumlarda bile kanserin başlangıç kaynağını yüzde 82 ila 90 başarı oranıyla tespit edebildi. Bilim insanları, bu kanser tarama yönteminin erken ve