BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Tüm işverenleri kapsıyor

Aylık prim hizmet belgesi ve sigortalı işe giriş bildirgelerinin kuruma bildirilmesi uygulaması yeniden düzenlendi.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere, aylık prim hizmet belgesi ve sigortalı işe giriş bildirgelerinin kuruma bildirilmesi uygulamasını, 1 işçi çalıştıranlar da dahil olmak üzere tüm işverenleri kapsayacak şekilde yeniden düzenledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Naci Şahin, mevcut uygulamada iki veya daha fazla işçi çalıştıranların aylık prim hizmet belgesi ve sigortalı işe giriş bildirgelerini elektronik ortamda kuruma verdiklerini, 1 işçi çalıştıranların ise elden bildirimde bulunabildiklerini hatırlattı.

Bu uygulamanın, 1 Ekim tarihinden itibaren tüm işverenleri kapsayacak şekilde genişletildiğini anlatan Şahin, ''Bu tarihten itibaren 1 işçi çalıştıranlar da bu belgeleri elektronik ortamdan bize vermek zorundalar. Bunun için de yapmaları gereken şey, kurumuza müracaat ederek bizden kullanıcı kodu ve şifre almaları'' dedi.

Şahin, bu işlemin yapılması için işverenlerin önünde yaklaşık 20 günlük bir süre bulunduğunu ifade ederek, işverenlerin mağdur olmamaları için bu süre içerisinde kendilerine başvuruda bulunmalarını istedi.

Tespitlerine göre İzmir'de yaklaşık 4 bin 860 iş yerinden büyük çoğunluğunun şifre ve kullanıcı kodu aldığını belirten Şahin, bunların alınması için kuruma bizzat müracaat etmek gerektiğini, son güne bırakılması durumda kuyruklarla karşılaşılabileceğini kaydetti.

İDARİ PARA CEZA UYGULAMASI

Naci Şahin, uygulama kapsamında idari para cezasının da verilebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu belgelere, elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirildiği için, bize kağıt ortamında daha sonra verseler dahi biz onlara idari para cezası uygulayacağız. Bu idari para cezasının miktarı da aylık prim hizmet belgesi için asgari ücretin iki katı, bu da bin 386 lira yapıyor. Her bir sigortalı için de sigortalı işe giriş bildirgesinin elektronik ortamda verilmemesi halinde 693 lira ceza uygulayacağız.''

Mağduriyet yaşanmaması için duyuru yaptıklarını, meslek kuruluşlarıyla irtibata geçtiklerini söyleyen Şahin, ''Burada en çok mağdur olacak kesim küçük iş yerleri ve apartman yönetimi. Çünkü apartman yönetimi genelde 1 kişi çalıştırıyor. Bu kişiler daha önce ya kağıt ortamında gelip kuruma bildiriyorlar ya da postayla gönderiyorlardı. Bu kişilerin duyması bizim için önemli'' diye konuştu.

Şahin, işverenleri, Türkiye genelinde geçerli olan bu uygulamadan mağdur olmamaları için, zamanında başvuruda bulunmaya çağırdı.