Washington'da yaşanan siyasal değişikliklere, dünyadan olumlu tepkiler geldi.
Abone olAP'nin haberine göre Paris'ten Pakistan'a siyasetçiler, analistler ve sıradan yurttaşlar, Demokratlar'ın güç kazanmasının ABD Başkanı George W. Bush'u, ''dünyada daha yatıştırıcı bir politika izlemeye zorlayacağı'' umutlarını dile getirdiler; ''kovboy'' başkana, dünyadaki sorunlara yaklaşımda alçakgönüllü olması gerektiği yönünde ''ders verildiğini'' bildirdiler.
Irak'ın geleceğiyleyle ilgili olarak ise farklı beklentiler dile getirildi. Demokratlar'ın baskısıyla Irak'taki ABD güçlerinin hızla çekilmesi durumunda ''hem bölgenin, hem de Irak'ın kaosa sürükleneceğini'' dile getirenlerin yanısıra, hızlı bir çekilmenin olmasının beklenmediğini dile getirenler de oldu.
AP SOSYALİST GRUBU: ''KABUSUN SONU OLSUN''
Irak'ın işgaline karar vermesinden ötürü Bush'un dünyada pek sevilmediğinin belirtildiği haberde, Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist gruptan 200'ü aşkın milletvekilinin ortak açıklamasında olağan dışı bir üslup kullanıldığına dikkat çekildi.
Sosyalistler'in açıklamasında, Bush'un, iktidarı devraldığı 2000 yılı başlangıç kabul edilerek, ''ABD'deki seçim sonuçları, dünyanın 6 yıldır karşı karşıya bulunduğu kabusun sonu olsun'' denildi. Sri Lankalı siyasal analizcilerden Jehan Perera da açıklamasında, ''seçim sonuçları, ABD'nin dünyayla ilgili politikasının değişmesi gerektiğini, şu andaki çatışmacı biçiminden, uzlaşmacı bir biçime dönüşmesi gerektiğini gösterdi'' dedi.
BÖLGE İÇİN FELAKET UYARISI
Dubai'deki ''Körfez Araştırma Merkezi'' adlı kuruluşun Irak uzmanı Mustafa Alani, Irak'taki ABD güçlerinin çekilmesinin tüm bölge için bir felaket olabileceği uyarısında bulundu. Alani, çekilme durumunda Irak'ın bölünüp iç savaşa sürüklenebileceğini, bu durumda komşu ülkelere mülteci akınları olacağını söyledi. Alani, bu koşulların, yeni teröristlerin ve terör eylemlerinin doğumu için uygun ortamlar oluşturacağına dikkati çekti.
PRODI VE RASMUSSEN
İtalya Başbakanı Romano Prodi de, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in istifa kararının, ABD politikalarında değişikliğin hızlanacağı anlamına geldiğini vurguladı. Prodi, Amerikan politikalarında izlenecek yeni yönün ne olacağının gelecek haftalarda görüleceğini dile getirdi.
Danimarka Başbakanı Fogh Rasmussen de açıklamasında, Kongre'nin ve başkan Bush'un, ''Irak ve Afganistan ile ilgili sorunlara yaklaşımda ortak bir tutum belirlemeleri'' çağrısı yaptı. Rasmussen, dünyanın ABD'den bu konuda çaba göstermesini beklediğini kaydetti.