BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

Kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak telefonla vatandaşları dolandıranlar, son dönemlerde yeni yöntem ve taktik geliştirerek amacına ulaşmaya çalışıyor

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

Kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak telefonla vatandaşları kandırıp paralarını ve ziynet eşyalarını alan dolandırıcılar, son dönemlerde yeni yöntem ve taktikler geliştirerek amacına ulaşmaya çalışırken, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) tüketicileri uyardı.

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

Tüketicilerin, gelişen teknolojiye paralel yeni dolandırıcılık yöntemlerinden korunması her günkünden daha zor olduğunu belirten Ağaoğlu, yaygın kullanılan bu yeni dolandırıcılık yöntemlerini açıkladı:

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

- Kredi kartını düzenli ödeme mükafatı: Bu yöntemde tüketicilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek kredi kartını düzenli ödemesinden dolayı hediye kazandığı ve üç gün zarfında almadığı takdirde hediyenin iptal edileceği ifade ediliyor. Bu mesaja inanıp arayan kişilerden sadece kargo ve vergisi için 99 ile 299 lira arasında ücretler talep edilerek kargoyla Çin malı değersiz veya ekonomik değeri olmayan ürünler gönderiliyor.

Tüketiciyi perişan eden yeni yöntemler

- Kampanyalı sigorta dolandırıcılığı: En çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden birisi olarak gösteriliyor. Bu yöntemde, telefonla aranan kişilere bir önceki yıl kampanya kapsamında telefonla ücretsiz sağlık sigortası yapıldığı, 299 liraya sigortayı yenilemediği takdirde iki mislini ödemek zorunda kalacakları söyleniyor. Kişilerin itirazları halinde ise ellerindeki ses kayıtlarıyla icraya verilecekleri belirtilerek tüketiciler korkutulmaya çalışılıyor. Sigorta işlemi yapılmasının Hazine Müsteşarlığının iznine tabi olmasının yanında ıslak imzalı poliçeyle düzenlemesi zorunluluğunu bilmeyen bazı tüketicilerin de bu tuzağa düşebildiği kaydediliyor.