BIST 9.445
DOLAR 34,56
EURO 36,03
ALTIN 2.999,94
HABER /  GÜNCEL

Tüketiciye borç faizi müjdesi

Borçlar Kanunu ile faizin tavanı yıllık yüzde 13.5’le sınırlanıyor...

Abone ol

Cumhuriyet’le neredeyse yaşıt olan, 30 yıl önce de bazı maddeleri değiştirilerek revize edilen Borçlar Kanunu Türkiye’de ticaret hayatında köklü değişiklikler getiren Türk Ticaret Kanunu ile birlikte 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek.

Özellikle tüketicileri ve tüketicilerin şirketlerle olan ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu vatandaşların hayatlarını da önemli ölçüde değiştirecek. Kanunun gözden kaçan ve şimdiye kadar üzerinde durulmayan bir maddesi var ki Türkiye’de borcu olan ve borçlanacak tüm vatandaşları çok olumlu etkileyecek. Çünkü kanunun 88’inci maddesi sözleşme ile oluşturulan faiz oranlarına tavan getiriyor. Tüketici, konut ve otomobil kredileri, kredi kartları da sözleşmeye dayalı olduğu için bu sınır vatandaşların tüm kredi borçları için geçerli olacak.

TAVAN YÜZDE 13.5

Peki getirilen sınır ne? Faizi belirleyen madde “Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir” diyor. Hemen arkasından gelen maddenin ikinci cümlesi ise şöyle:

“Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz.”

Görüldüğü gibi sözleşme ile belirlenen faizin yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre yani yıllık kanuni faiz oranlarına göre belirlendiğini ortaya koyuyor. Mevzuat hükümlerine göre belirlenen kanuni faiz ise Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor. Kanuni faiz 3095 sayılı yasa ile 2006 yılından bu yana yüzde 9 olarak uygulanıyor. Buna göre kredi faizleri en fazla yüzde 9’un yüzde 50 fazlası yani yüzde 13.5 olacak. Bu eğer 1 Temmuz’a kadar herhangi bir değişiklik yapılmazsa tüm kredi ve kredi kartı faizlerinin en fazla yıllık yüzde 13.5 ve aylık da yüzde 1.06 olacağı anlamına geliyor.

Kanunun 120’inci maddesi de yine faizle ilgili ve faize sınır getiren bir düzenleme. Bu kez vatandaşların borçlarını zamanında ödemedikleri için bankalar, finans kuruluşları veya diğer ticari işletmeler tarafından alınan gecikme faizi diğer bir adla temerrüt faiziyle ilgili.

TEMERRÜT YÜZDE 18

Bu maddede yıllık temerrüt faizi oranının, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirleneceğini tekrarlıyor. Ancak sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranının kanuni faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamayacağı belirtiliyor. Gecikme faiz oranı yüzde 9’un iki katı olan yüzde 18’i aşamayacak. Bir başka ifadeyle aylık faiz yüzde 1.38’i geçemeyecek.