Tüketici hakem heyetlerine geçen yıl 846 bin başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 70’i bankacılık sektörüyle ilgili..
Abone olGümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, tüketici hakem heyetlerine geçen yıl 846 bin başvuru yapıldığını belirterek, "Bu başvuruların yüzde 70’i bankacılık sektörüyle ilgili" dedi.
Gebze Ticaret Odası Haziran Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Ersoy, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ilgili bilgi verdi. Ersoy, ilk tüketiciyi koruma kanununun, ekonomi ve teknolojideki gelişmeler, AB uyum süreci gibi çeşitli etkenler nedeniyle tekrar düzenlenerek 2011 yılında değiştirildiğini kaydetti.
Yeni kanunun, tüketicilere ve üreticilere getirdiği yükümlülükleri anlatan Ramazan Ersoy, şunları söyledi:
"Türkiye’de 76 milyon insan tüketici. İnsanlar birtakım neden ve beklentilerle bir mal satın alıyor. Bu satın almış olduğu mal hizmetinde beklentisini karşılamıyorsa, mal ayıplı veya özürlü ise bu mala bir bedel ödeyen insanın ister istemez canı yanıyor. Bunu bir 'kul hakkı' olarak değerlendirmek mümkün. Bugün artık dünya küresel bir köye dönüştü. Sınırların ekonomik anlamda kalktığı, insanların elektronik ortamda birçok ürünü satın alındığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu ülkemizde sadece bizleri değil, ülkemize gelen 25 milyon turisti de ilgilendiriyor."
- "Hakem heyetlerine geçen yıl 846 bin başvuru yapıldı"
Ersoy, 28 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren yeni kanunu hazırlarken iki temel problemle karşılaştıklarını aktaran Ersoy, "Biri bankacılık sektörü. Bu sektörde yaşanan sorunlar çok fazla, sadece bir bankanın 11 milyon bireysel müşterisi var. Bu 11 milyon sözleşme demek. Bankalar hesap işletim ücreti gibi 65-70 kalem müşterilerden kesinti uygulayarak faiz alıyor" ifadesini kullandı. Bu kesintilerden şikayetçi olan tüketicilerin, Türkiye’de bulunan 975 tüketici hakem heyetine başvurduğunu kaydeden Ersoy, şöyle konuştu:
"Bunlar uyuşmazlık olarak hep bizim önümüze geldi. Biz de 1276 liranın altındaki uyuşmazlık üst limitini 3 bin liraya çıkarttık. Hakem heyetlerine geçen yıl 846 bin başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 70’i bankacılık sektörüyle ilgili. Ayrıca kredi kartlarında özellikle aidatlarla ile ilgili ciddi uyuşmazlıklar yaşanıyordu. Yapılan yeni düzenlemelerle bu sorunlara sınırlama getirildi. Bankacılık Düzenleme Kurulu ile ortaklaşa çalışma yaparak 65-70 kalemi 15-20 kaleme indirmeye çalışıyoruz. Bu kalemlerin dışında ücret alınamayacak artık."
- "Maket üzerinden yapılan konut satışları"
Ersoy, en çok şikayet edilen konulardan diğerinin ise maket üzerinden yapılan konut satışları olduğunu dile getirerek, ortada arsa ve proje olmadığı için insanların büyük zarara uğradığını belirtti.
Bu kapsamda mağdur olan çok fazla insan olduğunu, bu nedenle maketten satış yapılabilmesi için iki şart getirdiklerini vurgulayan Ersoy, "Birincisi; firmalar buna başlamadan önce yapı ruhsatı alacaklar. İkincisi bina tamamlama sigortası yapılacak. İşin özü sözün arkasında durmaktır. Sözünüzü ve taahhütlerinizi yerine getirdiğinizde önünüz her zaman açıktır. Ayıplı bir mal satmak bizim geleneğimizde yoktur" dedi.
Ersoy, konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı.