TÜİK dün açıkladığı verilere göre tüketici güven endeksi ekimde eylüle göre yüzde 4.9 azalarak 70.3 değerine düştü.
Abone olTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre tüketici güven endeksi ekimde eylüle göre yüzde 4.9 azalarak 70.3 değerine düştü.
Endeksin 100’den düşük olması tüketicinin güveninde kötümser, 100’den büyük olması ise iyimser durumu gösteriyor. Ekimde görülen seviye Şubat 2014’teki 69.2’den sonra en kötü seviye. Bu durum ayrıca yılın son çeyreğinde ekonominin büyümesine tüketiciden gelecek desteğin oldukça zayıf olacağının habercisi.
Tüketici güven endeksi için TÜİK dört önemli faktöre bakıyor, anketle tüketicilere sorularını yöneltiyor. Bunlar; genel ekonomik duruma ilişkin tüketicinin ne düşündüğü, iyi mi kötü mü görüyor, işsiz sayısı artacak mı azalacak mı, tüketici kendi ailesinin maddi durumunu gelecek bir yılda nasıl öngörüyor ve yine gelecek 1 yılda tasarruf yapma ihtimalı olup olmadığı. Tüketicilerin ekonomik durum kötüleşecek diyenlerin oranı yüzde 10.5 artınca endeks 91.3’e geriledi. Eylülde endeks 102.1 idi.
Dolar takipte
AMERİKAN merkez bankası (Fed) Eylül 2012’den beri devam ettiği tahvil alımlarına bu ay son noktayı koyacağını açıkladı. Üçüncü parasal genişlemenin piyasaların beklediği gibi Ekim 2014’te sonlandırılmasıyla piyasaları meşgul eden bir konu başlığı kapanmış oldu. Ancak Fed’in piyasayı rahat bırakmaya niyeti yok. Fed Açık Piyasa Komitesi kararında ABD istihdam piyasası ve enflasyon oranında hedeflere sağlıklı bir şekilde ilerlendiğini belirterek işsizlik ve enflasyon cephesinden gelecek verilere göre şahinleşebileceğinin sinyalini verdi. Bu sinyali alan piyasalarda dolar önceki gün 2.19 TL’den 2.22 TL’ye kadar yükseldi. Ancak yeni ABD verileriyle dolar 2.2030 TL’ye kadar geriledi. BİST 100 ise Fed kararlarına sınırlı tepki gösterirken yatay kapandı.