Onlar, işi gücü bir kenara bırakmış, dara düşen tüketicilerin sorunlarını çözmek için geceli gündüzlü koşturuyor. Ömer Keser ve ekibi, kısaca, halk adına hak arıyor...
Abone olSayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az, yaş ortalamaları 28. İçlerinde Avukat, Belediye personeli, eğitmen, muhasebeci, Basın mensubu dahil olmak üzere birçok meslek kuruluşuna mensup insanı barındırıyor. Barındırma yerine kenetlenmesi demek daha doğru bir tabir onlar için. Kendilerinide katarak "herkes bir tüketicidir" sloganıyla çıkmışlar bu yola.
Amaçlarını ise özelde "tüketici", genelde ise "topluma hak arama bilincini aşılamak" olarak tanımlıyorlar. Kamu yararına siyasetten bile daha rantabıl buldukları 'Sivil Toplum Örgütü' kapsamında faliyet gösteriyorlar. Kısa adı 'TÜ-MER' olan "Tüketici hakları Merkezi" bu maksatla doğmuş ve hızla yayılıyor yaygınlaşıyorlar. Öyleki haksızlığa uğrayabileceğini farkettikleri her olayda tüketiciden önce hareket edip, gerekli yaptırımı sağlıyorlar.
TÜ-MER ne zaman ve hangi maksatla kuruldu?
Ülkemizde kurulan Sivil Toplum Örgütlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülke yönetimine sadece seçimlerden seçime değil yaşamın her dakikasında katkı sağlayan yurttaşlarımız örgütlenerek Sivil Toplum Gücünün farkına varılmasına büyük katkılar sağlamaktadır. Yaşamımızın her aşamasında bir şeyler tüketilmekte ve tüketirken farklı farklı problemlerle karşılaşmaktayız. Bu problemler kimi zaman üreticilerin ihmalinden kimi zamanda tüketicilerin bilinçsizliğinden kaynaklanmaktadır. Hakkı gasp edilen ve mağdur duruma düşen tüketici çoğu zaman nereye, ne zaman ve ne şeklide müracaat edeceğini bilmediği için ekonomik kayba uğramaktadır. Özelde Tüketici Hakları, genelde hak arama bilincini yerleştirmek amacıyla Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER’i gönüllü arkadaşlarımız ile kurmuş bulunmaktayız. Ülkemizde ve dünyadaki sivil toplum örgütlerine göre 28 yaş ortalaması ile gençlerden oluşan fakat tecrübeli ve uzman bir kadro ile yaklaşık olarak 8 aydır yola çıkan derneğimiz, Tüketici Hakları gibi önemli bir sahada mücadele etmenin bilincindedir.
Tüketici adına verdiğiniz mücadele sonucu, vatandaştan ücret talebinde bulunuyormusunuz?
Toplumun her kesimini kucaklayan bir anlayış ile mağdur olan tüketicilere vereceğimiz hukuki yardım ve yapacağımız çalışmalarda ücret veya üyelik gibi herhangi bir beklenti içinde değiliz. Ülkemizin de altında imzası bulunduğu “Evrensel Tüketici Hakları” kapsamında mücadelemizi yılmadan sürdüreceğiz. Tüzüğümüzde de açıkça belirttiğimiz gibi öncelikle ; insanlık ailesinin özellikle ülkemiz insanının iyi bir yaşam sürmesini sağlamak, Devlet Birey ilişkisi bağlamında tüm yurttaşlarında tüketici gibi algılanması sureti ile devlet bürokrasisinin işleyişinin birey öncelikli ve hukuk devletine yakışır biçimde gerçekleşmesi için çalışmalar yapmayı planlamaktayız.
-İlgi ve faliyet alanlarınız neler "tüketilebilen herşey" kapsama alanınız içinde mi kalıyor?
Tam olarak olmasada öyle ifade edebiliriz. Vatandaşın bilgisi dahilinde kendisine sunulan veya habersizce onun tarafından tüketimi sağlanan her şey ilgi ve görev alanımıza girmektedir. Mesela vatandaşın evinde kesilen elektrik ve suyun hesabı verilmeli, özür dilenmeli, bu hata telafi edilmelidir. Baz istasyonları hızla yayılmakta "apartman" maddesi eklenerek resmi statü kazandırılmaya çalışılan bu istasyonlarda karşı apartmanda oturanlarda bu doğrultuda tüketici olduklarından onlarında hakları sorulmalı ve aranmalıdır. Biz bunlarıda yapıyoruz. Hemde tüm hukuksal yolları deneyerek. Ve hiç bir talep amacı gütmeden.
-Tüketiciyle nasıl buluşuyorsunuz... Aranızdaki iletişimi hangi yollardan sağlanıyor.
Şimdiye kadar www.akistanbul.com , internethaber.com örneğinde olduğu gibi Vakit,Vatan ,Yenişafak , Kanal 6 tv, Meltem tv. ve radyo, marmara fm, Radyo 7, Radyo 15, ve Radyo 2000 gibi iletişim araçlarında hem programcı hemde katılımcı olarak tüketici dostlarımızın karşısına geçip projelerimizi anlatma imkanımız oldu. Çeşitli Basın Bültenlerimize yine çeşitli yayın kuruluşları, köşe yazarları yer verdiler. Ayrıca kendi derneğimiz bünyesinde kurmuş olduğumuz www.tuketicimerkezi.org isimli sitemizde vatandaşın şikayet ve sorununu bizlere iletebileceği "e-tüketici" bölümümüz var.
-E-Tüketiciyi biraz açarmısınız? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır?...
www.tuketicimerkezi.org isimli sitemizi ziyaret eden tüketicimiz problemini 12 çeşit örneğini yayınladığımız dilekçelerden kendine uygun olanı bulup ilgili yerleri doldurduktan sonra bize mail yoluyla gönderiyor. Sitemizden otomotik olarak kendisine dilekçe takip nosu veriliyor. Sorununu bu no ile takip ederek ne aşamada olduğu hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Hiçbir zaman kaybı olmadan istediği an bize sorununu iletip cevabını alabileceği bir interaktif hizmettir diyebiliriz e-tüketiciye.
- Henüz 8 ay geçmiş ve yeni sayılırsınız fakat sizi çok azimli kişiler olarak gördüm mutlaka bir çok olumlu işe imza atmışsınızdır diye düşünüyorum neler ya ptınız?
Dernekleşmeden önce aynı ekip arkadaşlarımızla birlikte bireysel hareket ederek tüketicilerin sesi olma yolunda faliyetler yürütüyorduk. Derneğimiz kurulduktan sonra ülkemizde aynı amaç uğruna kurulan yaklaşık 70 dernek arasında faal olan ilk 5 arasına girdik.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı resmi olarak bizleri listesine aldı.
Şimdiye kadar verdiğimiz yasal mücadeleler sonrası İstanbul'da 1 olan tüketici Mahkemeleri sayısına ek olarak 3 tane daha eklettik. 4. Levent'te şu an 4 Tüketici Mahkemesi İstanbullu'ya hizmet veriyor.
Kredi kartı mağduru 160 ailenin sorunlarının asgariye inmesi için Sanayii ve Ticaret Bakanlığı'na yazılı dilekçeler vermiş, hukuksal dayanağa oturtark bankaların faizlerini affedip alacaklarını 12 taksite bölmesini sağlamasında derneğimizinde imzası olmuştur.
Konutlar için garanti belgesi verilmesi yönünde çalışmalarımız var.
Dünya Çapında geçerliliği olan İnternet alışverişi yapan vatandaşların güvenlik sorunlarıyla ilgili yine çalışmalarımız devam ediyor.
Transgenik (Genlerine müdahale edilen gıdalar) ürünler hakkındaki çalışmalarımız devam ediyor
Türk Telekom'un yaptığı indirimin aslında indirim değil zam olduğu yönünde ilk açıklamayı yapan kuruluşuz.
Sattıkları ürünlerde etiket bulundurmayan firmaları teşhir etme noktasında çalışmalarımız devam ediyor.
Okullardaki zorunlu bağış olayının savcılıklar kanalıyla durdurulabilineceğini velilere hatırlatarak yasal haklarını kullanmaları noktasında bilinçlenmelerini sağlama çalışmalarımız oldu.
-Tüketici sizin dışınızda haklarını nasıl savunur, ilk müraacatı nereye yapmalı, devletimiz bu işin neresinde?
Her ilçe'de Kaymakamlık bünyesinde faliyet gösteren "Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti" bulunmaktadır. Bu heyet Kaymakam, Belediye Başkanı, Tüketici Örgüt Temsilcisi, Barodan Hukuk Temsilcisi ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan bir yetkili veya vekillerinden oluşmaktadır. Burada alınan karar mahkeme hükmündedir. Ve tamamen ücretsizdir. Ancak 580 Milyonu aşan meblağlar İl Hakem Heyeti'nce değerlendirilir.
Röportaj: Lütfü Bulut
Kaynak: www.akistanbul.com