Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu üyeleri İstanbul'da bir araya geliyor.
Abone olTürkiye Üniversiteli Kadınlar Derneğinin (TÜKD) organizasyonuyla Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu üyelerinden 40 yabancı konuğun bir araya geldiği ''Türkiye Dostluk Turu'', Kuruçeşme Divan'da düzenlenen kahvaltılı toplantıyla başladı.
Kadın Girişimciler Derneğinin (KAGİDER) düzenlediği toplantıya, Başkan Meltem Kurtsan, TÜKD Genel Başkanı Birten Gökyay, Uluslararası Kadınlar Federasyonu (UÜKF) Dünya Başkanı Griselda Kenyon ve
Uluslararası Kadınlar Federasyonu Avrupa Başkanı Karine Henrotte Forsberg de katıldı.
Kenyon, yaptığı konuşmada, 1919 yılında 1. Dünya Savaşı gibi bir savaşın bir daha tekrarlanmaması için üniversiteli kadınlar tarafından kurulan federasyonun bugün 80 farklı ülkeden üyesi bulunduğunu anlattı.
Federasyonun amacının, kadınların konumunun geliştirilmesini sağlayıcı çalışmalar yapmak, kadınları etkileyen kanunlar hakkında lobi yapmak, kadınların maruz kaldığı ayrımcılığı önlemek, iş dünyasında kadınların etkinliğini artırmak olduğunu belirten Kenyon, bazı uluslararası kuruluşlarla birlikte ortak çalışmalar yürüttüklerini, örneğin Türkiye'de de Samsun'da kadınlara yönelik el işi, ayrıca tarım projeleri bulunduğunu bildirdi.
BM İnsan Hakları Komisyonunda da danışman olarak yer aldıklarını belirten Kenyon, ''UÜKF üyeleri pek çok ülkede hükümetler ile BM'nin kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi raporu tartışmalarına katıldı. Üniversiteli kadınlar olarak biz, bu güzel işleri gerçekleştirmenin yanı sıra dostluklar kuruyor ve eğleniyoruz. Bugün Türkiye'de olmaktan ve sizleri tanıma şansına sahip olmaktan mutluyum'' diye konuştu.
Forsberg de kadın ve erkekler arasında lise ve yüksek öğrenime katılma konusunda bariz farklar bulunduğunu, iş dünyasında hala kadın ile erkek ayrımı yapıldığını, aile içi şiddette artış olduğunu ifade ederek, ''Bugünün dünyasında kadın-erkek konusunda bir güç dengesi olduğunu anlamalıyız. Bugün hala emek piyasasında roller kadın-erkek işi diye ayrılıyor. Ücretsiz ev işinin kadın-erkek arası paylaşımı dengesiz. Erkekler üstün sayılıyor'' şeklinde konuştu. Forsberg, kadınların karar verme mekanizmalarına dahil olmasını
sağlayarak kadın-erkek arasında güç dengesinin sağlanması gerektiğini,
kadın-erkek eşitliğinin toplumda demokrasinin de temeli olduğunu dile
getirdi.
TÜKD tarafından düzenlenen ''Türkiye Dostluk Turu''na, Almanya, ABD, Arjantin, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, Singapur'dan gelen 40 konuk katılıyor. İstanbul, Ankara, Konya ve Kapadokya'yı kapsayan ''Türkiye Dostluk Turu'', 29 Mayısta sona erecek.