BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

TÜBİTAK tarihi hamleye hazırlanıyor

TÜBİTAK ilk yerli haberleşme uydusu için kolları sıvadı.

Abone ol

GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ı uzaya fırlatarak önemli bir başarıya imza atan TÜBİTAK , şimdi de yerli haberleşme uydusu için çalışmalara başladı.

Bu amaçla Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında "Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi" konusunda çağrı duyurusu yayınlandı.

"TÜRKSAT 6A " olarak adlandırılan uydunun tasarımı tamamen yerli olacak ve bütün entegrasyonları Türkiye'de yapılacak. Azami ölçüde yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu sivil, ticari ve askeri kamu kuruluşlarına da hizmet verecek.

-Anahtar teslim uydu yapılacak -

Yerli haberleşme uydusu hakkında açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün , TÜBİTAK tarafından açılan çağrı ile milli uydulara bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Bu amaçla yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği verileceğini belirten Ergün, kamu Ar-Ge birimleri, üniversiteler veya özel sektör kuruluşlarının çağrıya başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

Geliştirilecek haberleşme uydusunun yörüngede çalışır halde teslim alınacağını ifade eden Ergün, "Uydunun özgün tasarımı, platformu ve uydu üzeri yazılımları, proje kapsamında yerli olarak geliştirilecek. Diğer bileşenlerin hangilerinin yerli olarak geliştirileceğine, projeyi yürütecek kuruluşlar karar verecek ancak geliştirilecek bileşenler azami ölçüde yerli olacak." dedi.

Bakan Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun proje sözleşmesinin 2014 yılında yapılarak, çalışmalara başlanacağını belirterek, uydu tasarımı, entegrasyon ve testlerinin ECSS, NASA ve uygulanabilir MIL standartlarına göre gerçekleştirileceğini söyledi.