BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,80
ALTIN 2.962,83
HABER /  SAĞLIK

Tüberküloz nedir nasıl bulaşır öksürürken dikkat!

Tüberkülozun tedavisi mümkün mü? Tüberküloz, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sonuçları olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Abone ol

Tüberküloz veya verem genellikle insanın akciğerini etkileyen, Mycobacterium Tuberculosis bakterisinin neden olduğu, granülomatöz tarzda, bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Halk arasında ince hastalık diye bilinen tüberküloz uzun seyirli, vücutta beyin ve kemikler gibi birçok kısmı etkileyebilen ciddi bir hastalıktır.

Verem, tedavisi mümkün olan bir hastalık olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü her yıl meydana gelen ölümlerin, % 6'sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir. Bu bakterinin dünyada 1.7 milyar kişide olduğu ve her yıl 3 milyon kişinin verem yüzünden hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.

Türkiye'de ise genellikle çocukluk döneminde Mycobacterium Tuberculosis bakterisi ile tanışılmaktadır. Hastalık fark edilmeden, hafif bir şekilde geçirilir. Ancak uzun zaman dirençli ve uyur halde kalabilen bu bakteri, hastanın vücut direncinin en düşük olduğu zaman verem olarak kendini göstermektedir.

TÜBERKÜLOZUN NEDENLERİ NELERDİR?

Tüberküloz solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni olan Mycobacterium Tuberculosis adı verilen bakteri solunum yoluyla akciğere tutunup yerleşebilir. Buraya yerleşen bakteri hastanın en savunmasız zamanını bekler. Vücudun dirençsiz kalması veya uzun yıllar sigara içilmesinden kaynaklanan akciğer tahribatı nedeniyle hastalık kendini gösterir. Akciğerlerde yara oluşumuna ve enfeksiyona yol açar. Buradan da vücudun diğer tüm organlarına yayılarak tüm vücudu kaplayan ciddi bir hastalık haline dönüşmektedir.

TÜBERKÜLOZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tüberküloz hastalığında görülen belirtiler hemen hemen diğer tüm akciğer hastalıklarında görülenlerle aynıdır. En çok görülen belirtisi ise öksürüktür. Eğer üç haftadan uzun süren, devamlı bir öksürük varsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında yüksek ateş, geceleri terleme, iştah ve kilo kaybı; halsizlik, yorgunluk hissi, öksürürken gelen kanlı balgam gibi semptomlar verem hastalığının belli başlı belirtileri arasındadır.

TÜBERKÜLOZDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

İnce hastalık diye de bilinen veremin eskiden adı bile insanı korkutmaya yetiyordu. Ancak günümüzde ilerleyen tıp sayesinde vereme yakalanma riski erken yaşlarda yapılan aşılar sayesinde oldukça düşürülmüştür. Çocuklara 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanmaktadır. Eğer çevresinde verem hastası olan biri varsa kişi hemen gerekli tedbirleri almalıdır. İlk olarak bir hastaneye gidip gerekli tüm tetkikler yaptırılmalı ve gerekiyorsa hastalığın bulaşmaması için bir süre ilaç kullanılmalıdır.

Bunların yanında diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi veremden korunmak için de beslenme ve yaşam kalitesine özen gösterilmelidir. Yeterli ve doğru beslenilmeli, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığından uzak durulmalıdır.

TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?

Tüberküloz solunum yoluyla, çok kolay bir şekilde bulaşan bir hastalıktır. Aktif akciğer tüberkülozu konuşma, öksürme, hapşırma ve tükürme esnasında hastanın dışarıya saçtığı damlacıklar sayesinde bulaşabilmektedir. Tek bir hapşırıkta 40.000 damlacık dışarı atılabilir, havada bir süre canlılığını koruyarak asılı kalan bu damlacıklar hastalığın bulaşmasında önemli bir risk faktörüdür. Her açıdan sağlıklı bir bireyin bu havayı soluması halinde bile vereme yakalanma ihtimali vardır.

Hastalığın bulaşma riski en yüksek olan grup ise tabi ki hastaya en yakın ve temas halinde olan aile fertleri, iş arkadaşları gibi kişilerdir. Risk altında olan bu grup daha fazla tedbir almalı, tedavi boyunca hastayla gerekmedikçe temas halinde olmamalıdır. Eğer hemen tedaviye başlanırsa 2-3 hafta sonra hastanın bulaştırıcılığı bitecektir. Tedavi edilmemiş bir hasta yılda en az 10-15 kişiye tüberküloz mikrobunu bulaştırmaktadır.

TÜBERKÜLOZUN TEDAVİSİ

Öncelikle tüberkülozun çok ciddi seyreden ancak tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu söylemeliyiz. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedaviye başlanmazsa hastanın hayatını kaybetmesine kadar giden tehlikeli sonuçlar doğabilmektedir. Ancak doktorunuzun uygulayacağı, yaklaşık 6 ay süren ilaç tedavisi sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Tedavi sırasında Rifampisin, Pirazinamid, Etambutol ve İzoniazid gibi antibiyotikler kullanılmaktadır. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler de tedaviye dahil edilmektedir. Yaşanılan yerin hijyenik ve her daim temiz oluşu, sağlıklı beslenme gibi alışkanlıklar da hastalığın tekrar ortaya çıkmasına engel olacaktır.