TÜBA'dan kök hücre ve embriyo eğitimi
TÜBA Kök Hücre ve Embriyo Uygulamaları Eğitim Sempozyumu, 8 Nisan'da Konya'da gerçekleştirilecek
Abone olTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 8 Nisan'da Konya'da "Kök Hücre ve Embriyo Uygulamaları Eğitim Sempozyumu" düzenleneceğini bildirdi.
Acar, kök hücre tedavileri ve uygulamalarının, 20 yıldır dünya bilim ve sağlık camiasının en sıcak konularından biri olduğuna işaret etti. Bu alanda bilimsel çalışma sayısı ve mali büyüklüğünün de arttığına dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:
"Kök hücre transplantasyonuyla, bugün birçok hematolojik hastalık başarıyla tedavi edilebiliyor. Kök hücreler uygun ortamlarda farklı doku ve organ hücrelerine dönüşme özelliğinden dolayı sinir hücresi, kıkırdak, diş, pankreas ya da karaciğer hücrelerinin üretiminde ve alzheimer, parkinson, eklem kireçlenmesi, diyabet ve siroz gibi hastalıklarda kullanılabiliyor. Özellikle embriyonik kök hücreler, bunlar üzerinde yapılabilecek uygulamalar, klonlamalar, mitokondriyal DNA transplantasyonuyla aynı bireyin deri hücrelerinden sperm oluşturulabilmesi gibi konular, doğa ve din bilimleri, hukuk ve uygulamayla ilgili özellikler içeriyor. Bu bakımdan kök hücre uygulamaları konusunda ilgili paydaşlar arasında bilgi paylaşımı ve iş birliğine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz."
Sempozyumu organize eden TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubunun Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer ise kök hücre uygulamalarının, ilahiyat ve hukuk fakültelerinde de işlenmesi gerektiğini belirterek, "Sempozyumda din bilimciler, tıp hukukçuları ve tıbbi etik uzmanlarından oluşan hedef kitleye kök hücre, embriyo ile ilgili temel kavramlar, tıptaki uygulamalar ve kök hücre uygulamalarına yeni yaklaşımlar içeren bir eğitim verilmesinin yanı sıra üç saatlik interaktif panel gerçekleştirilecek." değerlendirmesinde bulundu.