BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

TTNET'ten yeni girişimcilere çağrı

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu: Servislerimizi geliştirecek fikirlere her zaman kapımız açık

Abone ol

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, “Yeni girişimler hangi sektörden gelecek?” sorusuna yanıt aranan oturumda konuşan TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, geleceğin dijital dünyasını girişimcilerle ve gençlerle beraber hayal etmek, inşa etmek istediklerini açıkladı.

Online müzik ve online oyun mağazası anlamında Türkiye’nin en büyük platformlarının TTNET’te olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu varlıklarımızdan ekstra değerler üretebilecek projelere, TTNET Müzik, TTNET Kitap gibi servislerimizi geliştirecek fikirlere her zaman kapımız açık. Amerika’nın Cambridge kentindeki Massachusetts Institute of Technology MIT’nin yanında bir kuluçka merkezi ile de işbirliği yapıyoruz. Bir başka girişimci takımı da önümüzdeki hafta Amerika’ya gönderiyoruz. Geliştirdikleri sosyal ağ platformunu bizim katkılarımızla Amerika’da geliştirip büyütecekler” dedi.

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, dünyadan ve Türkiye’den önde gelen isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin “Girişim 2023: Yeni Girişimler Hangi Sektörden Gelecek?” konulu panelinde bir konuşma yaptı.

GELECEK DİJİTAL DÜNYASI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

TTNET olarak inovasyon ve girişimciliğin ülkelerin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasında önemli rol oynadığına inandıklarını belirten Kaya, “İnovatif çözümlerle dijital ekosistemi geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl e-ticaret, dijital reklamcılık, dijital ödeme sistemleri gibi alanlarda önemli çözümleri müşterilerimizin kullanımına sunduk. Ama daha fazlasını yapmak istiyoruz. Daha fazlasını, tek başımıza ya da sadece yerleşik şirketlerle birlikte yapmamız mümkün değil. Geleceğin dijital dünyasını girişimcilerle, gençlerimizle beraber hayal etmek, inşa etmek istiyoruz. Bir çağrımız var ve bunu konuşmacı olarak bulunduğum uygun platformlarda tekrarlıyorum. Zamanında, bizlere ‘Başımıza icat çıkarma’ denildi. Bizse aksine, gençlerimize “Buyurun gelin icat çıkartalım” diyoruz. Bizim için bu çalışmalar sadece birer sosyal sorumluluk projesi değil. Kazan-Kazan ilişkisi olmasına önem veriyoruz. Şirketimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda “şirket dışı kaynaklar yoluyla inovasyon” yapmaya çalışıyoruz” dedi.

CAMBRIDGE'DEKİ KULUÇKA MERKEZİYLE İŞBİRLİĞİ

Şirketlerin kendi organizasyonlarını yetenek ve yaratıcılığı ile sınırlanmadan, çok daha geniş bir yetenek, fikir ve hayal havuzundan yararlanmak istediklerini ifade eden Kaya, “Bu amaçla pek çok firmanın iş planı yarışmaları düzenlediğini görüyoruz. Biz de inovasyonun merkezine TTNET Teknoloji Vadisi adını verdiğimiz bir iş planı yarışmasını yerleştirdik. Dijital girişimcilik projelerine destek olmak üzere başlattığımız Teknoloji Vadisi Programı’na 700’den fazla girişimci başvurdu” dedi.

Amerika’nın Cambridge kentindeki Massachusetts Institute of Technology MIT’nin yanında bir kuluçka merkezi ile de işbirliğine gittiklerini açıklayan Kaya, Teknoloji Vadisi Programı hakkında şu bilgiler verdi:

“6 ayda bir Teknoloji Vadisi’ne yapılan proje başvurularını değerlendiriyoruz. Uygun görülenleri kuluçka merkezlerimize davet ediyoruz. KOSGEB’le birlikte bir eğitim veriyoruz. Melek yatırımcılarla buluşturuyoruz. Mentorlük sağlıyoruz. 13 projeyi kuluçka merkezlerimize aldık. İçlerinden bazıları bizim çok ilgimizi çekti ve daha güçlü şekilde birlikte çalışmaya başladık. Henüz programın ilk yılında meyvelerini almaya başladık.”

AMERİKA'YA GİDİYORLAR

Geçtiğimiz hafta TTNET Müzik servisi için Lookin adlı uygulamayı hayata geçirdiklerini, e-kitap servisi TTNET Kitap’ın entegratör firmasını yenilikçi bir ‘start-up’ ile değiştirdiklerini belirten Kaya, “Nisan ayında yenilenmiş servisimizle müşterilerimizin karşısında olacağız. Aynı firmayla servisimizi Türkiye dışına çıkarıp, bölgesel bir oyuncu olmak için de çalışmalara başladık. Bir başka girişimci takımı da önümüzdeki hafta Amerika’ya gönderiyoruz. Geliştirdikleri sosyal networking platformunu bizim katkılarımızla Amerika’da geliştirip büyütecekler. Bu 3 takımdaki finansal ilişkilerimiz birbirlerinden farklı. Lookin uygulamasını satın alırken, e-kitap tarafında geliştirme aşamasında aylık fonlama sağlıyoruz. Bu takıma, proje gelir getirmeye başladığında gelirden pay vereceğiz. Bizi en çok zorlayan ise üçüncü proje oldu. Pek çok ‘sosyal networking’ projesinde olduğu gibi net bir gelir modeli görünmüyor. Sağladığımız katkıya karşılık, girişimci takımdan hisse opsiyonu aldık. Yaptığımız en riskli yatırımdı aslında. Beklentimiz de o derece yüksek. Çalışmalarını yakından takip ediyoruz ve finansal desteğin ötesinde katkı vermeye devam ediyoruz” dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri ile Bursa Valiliği işbirliğiyle düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, Kaya’nın konuşmacı olduğu oturumun moderatörlüğünü Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş yaptı. Oturumda TTNET Genel Müdürü’nün yanı sıra Atari Kurucusu Nolan Bushnell, Priceline.com Kurucusu Jeff Hofmann, Green Technologies CEO’su Dr. Muhammed I. Hussain, CRDF Global Girişimcilik ve İnovasyon Kıdemli Müdürü Ovidiu Bujorean ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de konuşmacı olarak yer aldı.