BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Tsunami deniz dibini vurmadı

Tsunami Felaketi’nin ardından sualtına inen Türk dalgıçlar dip canlılığının yok olmadığını gözlemledi.

Abone ol

Güneydoğu Asya’da geçtiğimiz yıl meydana gelen ve 230 bin kişinin ölümüne neden olan Tsunami Felaketi’nin ardından sualtına inen Türk dalgıçlar dip canlılığının yok olmadığını gözlemledi. 5 kişilik ekip olarak dalış yapan balıkadamlar felaketin ardından sualtı yaşamının kendini yenilemeyi başardığını ve canlıların yeniden çoğaldığını gördü.


26 Aralık 2004 tarihinde, Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Malezya, Tayland, Maldivler, Myanmar’ın yanı sıra Doğu Afrika ülkelerine kadar ulaşan dev dalgalar yüzyılın felaketine yol açtı. 9.0 şiddetindeki depremin ardından oluşan dalgalar sonunda hayatını kaybeden yüz binlerce insanın yanı sıra doğal yaşam alanları da büyük zarar gördü. Hint Okyanusu’ndaki bu felaket sonunda dipteki yırtılma “bir halının kıvrılması” na benzetilirken, 1 yıl sonra bu bölgeye giden Türk dalgıçlar sualtı canlı yaşamını gözlemledi. Sualtı canlılığı açısından dünyanın en zengin bölgelerinden olan ve felaketten en çok etkilenen Tayland’ın Pukhet Adası kıyılarında dalan ekip canlı yaşamıyla ilgili sevindirici haberlerle döndü.


Sualtı fotoğraf sanatçısı Tacettin Sağlar, Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü yöneticilerinden Sevda Şahin, işdamı İzzet Filiba, trimix dalgıç Faik Sağlar ve Oğuz Tunçbilek’ten oluşan ekip, sualtında ki canlı popülasyonunun kısa sürede kendini yenilediğini gördü. Felaketin ilk yıldönümü olan 26 Aralık’ta dalış yapan Türk dalgıçlar, balık türlerinin yaşamını devam ettirdiğini, mercanların da yenilendiğini gördü. 45 metreye kadar inen ekip, leopar köpekbalıkları, kelebek balıkları, palyaço ve orfoz türleri ile diğer okyanus balık türlerinin hemen her çeşidinin varlığını tespit etti. Sert ve yumuşak mercanlarında 1 yıl içinde eski canlılığına yakın seviyeye ulaştığı görüldü.


Bölgede yapılan araştırmalarda, tsunaminin hedefi olan mercan kayalıklarının da şiddetli tahribata rağmen kısmen kendini onardığı belirlendi. Sualtı fotoğrafçısı Tacettin Sağlar; “Bölgeye giderken, tsunaminin etkisi ile sualtında görülecek pek bir şey olmayacağı korkusu yaşadık. İlk dalışlarda yanıldığımı ve yörenin eski canlılığına bir yıl gibi kısa bir zamanda kavuştuğunu gördük. Doğanın kendini yenilediğini bir kez daha görerek yurda döndük” dedi.