BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

TSK’nın göz bebeği Atlas

Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu, ’geleceğin nakliye uçağı’ olarak nitelendirilen A400M stratejik ulaştırma uçağı (Atlas), Türkiye’nin st...

Abone ol

Türkiye’nin de üretim ortağı olduğu, ’geleceğin nakliye uçağı’ olarak nitelendirilen A400M stratejik ulaştırma uçağı (Atlas), Türkiye’nin stratejik anlamda ilgi sahasını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ise operasyon menzilini genişletecek.
Kayseri’deki 12 Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına bağlı 221’inci Filo’da görev yapan A400M uçağıyla ilgili basın mensuplarına teknik bilgilendirme yapıldı. Hava Pilot Kurmay Binbaşı Engin Yetgin, stratejik ulaştırma uçağı A400M’in, Türkiye’nin stratejik anlamda ilgi sahasını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ise operasyon menzilini genişleteceğini belirterek, ’’A400M, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye’ye sürat, menzil ve taşıyacağı kapasite anlamında çok önemli kazanımlar getirecektir. Dünyanın herhangi bir yerinde Birleşmiş Milletler, NATO veya milli harekat kapsamında, insani yardım harekatı, personel ve malzeme nakilleri, herhangi bir doğal afet anında insanların tahliyesi görevleri, sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir. 37 ton malzeme taşıyabilen A400M, 50 ton yakıt alarak azami 141 ton ile kalkış yapabilmektedir. Oldukça uzun bir menzile sahip olan uçak, 37 ton yük ile 3 bin kilometre mesafeye, 10 ton yük ile 9 bin kilometre mesafeye uçabilmekte, yani başka bir anlamda, Kayseri, Ankara veya İstanbul’dan kalkan bir uçak, Amerika kıtasına gidebilmektedir. A400M uçağının havada yakıt ikmali yapabilmesi durumunda maksimum kapasiteyle sınırsız menzile uçabilmektedir’’ dedi.
Mevcut ortalama ulaştırma uçaklarına göre 2, hafif nakliye uçaklarına göre ise yaklaşık 6 kat daha büyük kapasiteye sahip olan A400M uçağının, sivil sertifikasyon özelliğinden dolayı, yolcuların emniyet ve konforunun ön plana alındığını kaydeden Hava Pilot Kurmay Binbaşı Yetgin, ’’A400M, diğer ulaştırma uçaklarında olmayan, sivil uçakların da çok az kısmında bulunan ’Head up display’ ekranına sahiptir. Uçağın alt gövdesindeki sistemlerin hiçbirisine bakmadan sadece baş üzerindeki head up display vasıtasıyla uçağın uçurulması mümkün olmaktadır. Alt bölümde 8 adet çok amaçlı görüntü paneli, normal uçaklardan farklı olarak Fly-by-wire sistemi olarak adlandırdığımız yandan kumanda sistemi mevcuttur. CAT III ILS özelliği ise sıfır görüş şartlarında iniş yapma, kızılötesi görüş sistemiyle de ışıklandırılmamış alanlara iniş yapma kabiliyetine sahiptir. A400M kendi kendine uçabilen, kendi kendine inip, kendi kendine frenlemesini yaparak durabilen bir uçaktır’’ diye konuştu.
Hava Pilot Kurmay Binbaşı Engin Yetgin, A400M’in aynı zamanda askeri kabiliyetler anlamında elektronik harp koruma sistemlerine sahip olduğunu, düşman sahasına girildiğinde radar veya ısı güdümlü füzelere karşı kendini koruyabildiğini de belirterek, yerden herhangi bir ısı veya radar güdümlü füze atıldığı zaman uçak üzerindeki radar ve füze ikaz sistemiyle atılan füzenin sinyalinin alındığını, daha sonra bilgisayar sistemi vasıtasıyla chaff ve flare savunma sistemleri aracılığıyla radar güdümlü füzelere karşı metal parçacıkları, ısı güdümlü füzelere karşı ise ısı saçan parçacıklar göndererek koruma sağladığını bildirdi.
Kurmay Binbaşı Yetgin, 2014 yılının ikinci yarısında alınan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren 1 adet A400M’den sonra 2015 yılında 2, 2016 yılında 2, 2017 yılında 2 ve 2018 yılında yine 2 olmak üzere toplam 9 A400M’in daha alınarak envantere gireceğini kaydetti.
Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Metin Keleş de, A400M uçağında Türkiye tarafından üretilen sistemlerin, orta gövde, kanatçık bölümü, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapıları, atık su sistemi ve aydınlatma sistemleri olduğunu ifade ederek, ’’Uçağın tam teçhizatlı 116 paraşütçü ve 2 pleyt, 66 sedyeli hasta veya yaralı ile 26 sağlık personeli, 54 yolcu ile 9 pleyt taşıyabildiğini vurguladı. Uçağın ayrıca, 2 adet Atak tipi helikopteri, 3 adet zırhlı personel taşıyıcıyı, 6 adet Land Rover aracı, 32 tonu geçmeyen hafif tankları da taşıyabildiğini belirtti.
(İHA)