BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,76
ALTIN 2.995,92
GÜNCEL

TSK'dan olası saldırılara karşı 'Roket koruma ağı'

Türk Silahlı Kuvvetleri, teröristlerin roketli saldırılarına karşı yeni bir sistem kullanmaya başladı. Zırhlı araçların çevresine yerleştirilen ve 'Roket Koruma Ağı' adı verilen sistemle roket saldırılarına karşı koruma sağlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), teröristlerin roketli saldırılarına karşı zırhlı araçların çevresine yerleştirilen, "Roket Koruma Ağı" adı verilen sistemi kullanmaya başladı.

Genelkurmay Başkanlığınca, Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Köprübatı Hudut Karakolu'na basın turu düzenlendi.

Fırat Nehri'nin Suriye sınırını geçtiği bölgedeki karakolun hemen karşısında Cerablus ilçesi ile Zor Mağara köyü yer alıyor. Fırat Nehri'nin ayırdığı yerleşim yerlerinden Zor Mağara köyü ve Bellune sırtlarındaki terör örgütü PKK/PYD/YPG unsurlarının olası hareketleri, güvenlik güçlerince aralıksız takip ediliyor.

"Hudut namustur" anlayışıyla görevini yerine getiren Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, gelişmiş fiziki güvenlik sistemleri sayesinde son dönemde hem yasa dışı sınır geçişlerini hem de kaçakçılık olaylarını büyük oranda engellediği belirtildi.

Hudut güvenliğini sağlamakla görevli karakoldaki her türlü modern harp araç ve gereçleri dikkati çekiyor. Bunların başında hudut hattında etkin keşif ve gözetleme faaliyetine imkan tanıyan "Cobra-2" taktik tekerlekli zırhlı keşif aracı geliyor.

Elektro optik gözetleme sistemi, kara gözetleme radarı, atış tespit cihazı bulunan araçta mayına dayanıklı koltuklar, mürettebat ve motor bölmeleri için otomatik yangın söndürme sistemi yer alıyor.

Zırhlı araçtaki gözetleme radarı ve elektro optik gözetleme sistemi sayesinde bir yaya 12 kilometre, bir araç 20 kilometre, alçak irtifadaki hava araçları 25 kilometre, araç konvoyu da 40 kilometre uzaklıktan tespit edilebiliyor.

"Serçe"li kontrol

Karakoldaki insansız hava aracı da keşif ve gözetleme faaliyetlerine önemli katkı sağlıyor.

"Serçe" adı verilen insansız hava aracı, orta şiddetli yağışlarda bile havalanabiliyor, gece görüşü ve termal kameraları sayesinde hudut hattında sürekli izleme yapabiliyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen çok rotorlu insansız hava aracı sistemi, özel eğitimli iki kişilik ekip tarafından kullanılıyor.

Roket koruma ağı

Karakoldaki bir diğer önemli unsur da "Roket Koruma Ağı" olarak dikkati çekiyor.

"Kirpi" adı verilen, mayına karşı korumalı aracın yanı sıra diğer bazı zırhlı araçların da çevresine yerleştirilebilen sistemin, Türk Silahlı Kuvvetlerince yeni kullanılmaya başlandığı belirtildi.

Zırhlı aracın üzerindeki vidalarla hiçbir delik açmadan kullanılabilen sistem, roket atışlarına karşı koruma sağlıyor.

İki kişi tarafından ilave hiçbir alete gerek duyulmadan beş dakika içinde sökülüp takılabilen sistem, engele takıldığında esneyebiliyor.

Ultraviyole dayanıklılığa sahip sistemin yanmama özelliği de dikkati çekiyor.

Sitene Ekle