Genelkurmay Başkanlığı, mecliste süren 'iki dilli hayat' tartışmalarına sert tepki gösterdi.
Abone olGenelkurmay Başkanlığı'ndan, BDP milletvekillerinin TBMM bünyesinde Kürtçe konuşmalarının ardından başlayan 'İki dilli hayat' tartışmalarına sert tepki geldi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerine gönderme yapılarak, "Son günlerde 'Dilimiz' üzerinde kamuoyunun gündeminde yer alan birtakım tartışmaların, cumhuriyetimizin temel kuruluş felsefesini kökten değiştirecek bir noktaya doğru hızla götürülmeye çalışıldığı endişeyle izlenmektedir" denildi.
Genelkurmay'ın 4 maddelik açıklamasının ayrıntıları ise şöyle:
1. Büyük Önder Atatürk'ün Türk ulusuna armağan ettiği en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti; halk egemenliğine dayalı, kuruluş felsefesinin temelinde, "Üniter devlet" ve "Ulus devlet" olgusunun yer aldığı, demokratik bir yapı ve sağlam hukuki temeller üzerinde yükselerek bugünlere ulaşmıştır.
2. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın değiştirilmeyecek hükümleri arasında yer alan 3'üncü maddesi; "Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir" hükmünü amirdir.
Kürtçe talebimiz yok! |
Genelkurmay Başkanlığı'nın TBMM'de iki dil tartışmalarına ilişkin açıklamasının hemen öncesinde bir açıklama da BDP'den geldi. "Bölgede iki dilli hayata geçiyoruz" diyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "TBMM'de Kürtçe konuşma talebiniz yok. Türkiye'yi bölecek hiçbir projede BDP'nin imzası olamaz" dedi. |
3. Dil, kültür ve ülkü birliği, bir millet olmanın başta gelen vazgeçilmezleridir. Dil birliğinin olmaması durumunda bunun sonuçlarının neler olacağı, tarihteki birçok acı örnekleriyle gözler önündedir.
4. Son günlerde "Dilimiz" üzerinde kamuoyunun gündeminde yer alan birtakım tartışmaların, cumhuriyetimizin temel kuruluş felsefesini kökten değiştirecek bir noktaya doğru hızla götürülmeye çalışıldığı endişeyle izlenmektedir.
5. Türk Silahlı Kuvvetleri; Devletin, Anayasamızda yer alan, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi koruma görevi kapsamında; Ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olmuş ve olmaya devam edecektir.