TSK'nın Anayasa'ya rağmen "Sayıştay denetçilerini kışlaya sokmayın" talimatı verdiği ortaya çıktı. İşte o skandal belge:
Abone olAskeri ihalelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlükler Sayıştay denetimlerini tekrar gündeme getirdi. Fakat anayasal düzenleme yapılmasına rağmen hiçbir Sayıştay denetçisi askeri tesislerde inceleme yapamıyor. Bugün gazetesi, o skandal emrin belgesinin yayınladı.
2004 yılı Mayıs ayında AB uyum yasaları çerçevesinde Anayasa'nın 160. maddesi değiştirildi. Fakat düzenlemenin hemen ardından TSK yurt genelinde bir emir yayınlayarak Sayıştay denetçilerinin kışlalara sokulmaması yönünde emir yayınladı. İlgili emir doğrultusunda Ege Ordu Komutanlığı 13 Aralık 2004 tarihinde bağlı bulunan birliklere bir talimat göndererek Sayıştay'ın denetimlerine izin vermeyin dedi. Kurmay Pilot Albay Cemalettin Özcan imzalı emirde ayrıca Sayıştay denetçilerine hiçbir surette bilgi ve belge verilmemesi tebliğ ediliyor.
BAYBURT'TA KAPIDAN DÖNDÜLER
İlgili Anayasa değişikliği sonrasında Sayıştay denetçileri, denetim yapmak üzere gittikleri Bayburt'taki Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 48. İç Güvenlik Tugay Komutan Yardımcılığı kapısından geri döndü. Sayıştay denetçilerine 1969 tarihli yönetmelik gösterildi. Askeri kaynaklar denetimin Sayıştay değil Savunma Bakanlığı ya da Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı teftiş kurullarınca yapılabileceğini iddia etti. Bu konuda ki tartışmaları bitirecek olan Sayıştay Kanun Tasarısı ise 2005 yılından bu yana TBMM'de bekliyor. Fakat tasarı üzerinde sert tartışmalar yaşanıyor. TSK bırakın ihalelerin denetlenmesini orduevlerinin ve kantinlerin bile Sayıştay tarafından denetlenmesine karşı çıkıyor.
SKANDAL ÜSTÜNE SKANDAL
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Meltem 1, Meltem 2 ve Meltem 3 projeleriyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı uçak alımı yapılırken yüz milyonlarca dolara varan usulsüzlükler yapıldığını Bugün Gazetesi günlerdir belgeleriyle ortaya koydu. Fiyaskoyla sonuçlanan 540 milyon dolarlık CASA uçağı ihalesinin ardından 220 milyon dolara 10 tane ATR 72 uçağının siparişinin verilmiş olması da askeri harcamaların demokratik standartlarda denetiminin ne kadar zaruri olduğunu ortaya koydu.