TSK’nın görev sınırlarını yeniden çizecek mevzuat değişikliklerine Habertürk ulaştı. İşte değişecek ve kaldırılacak o ifadeler...
Abone olHükümet sivilleşme adımlarını hızlandırıyor. Askeri kanun, yönetmelik ve talimatlarda, askeri müdahalelere "dayanak veya gerekçe" oluşturabilecek muğlak ifade ve tanımları değiştiriyor.
BUNLARI YAPANLAR TSK'DAN ATILACAK Aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayırma sebebi sayılacak. ASKER VE POLİS OKULLARI SİVİLLEŞSİN Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, askeri okullar ile polis okullarında da sivilleşme sinyali verdi. |
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın "değişecek" dediği asker yeminiyle birlikte Başbakanlık'ta sivilleşme adımları konusunda titiz bir çalışma yürütülüyor.
SİVİLLEŞME İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, askere şehirde silah kullanma yetkisi veren Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü'nün (EMASYA) kaldırılması, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden "irtica" tanımının çıkarılması ve tören protokol düzenlemelerinin ardından atılacak bu adım, sivilleşme konusunda önemli değişiklikler içeriyor.
Habertürk'ün ayrıntılarına ulaştığı çalışma ile askeri kanun, yönetmelik, gizli yönerge ve talimatlarda, askeri müdahalelere dayanak oluşturabilecek, "muğlak" ifade ve tanımlar değiştiriliyor.
Değişiklikler şöyle:
KOLLAMA VE KORUMAK KALKIYOR
TSK İç Hizmet Kanunu Madde 35'te sıralanan "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" cümlesindeki "cumhuriyeti kollamak ve korumak" ifadesi çıkarılıyor.
MUTLAK İTAAT DEĞİŞİYOR
TSK İç Hizmetler Yönetmeliği Madde 1'deki "Silahlı Kuvvetlerde disiplinin yerleşmesi için, Silâhlı Kuvvetlerin bütün mensuplarını mutlak bir itaate ve vicdan mesuliyeti duyarak doğrulukla vazife görmeye" düzenlemesindeki, "mutlak itaat" ifadesi değiştiriliyor.
CUMHURİYETİ KORUMAK
İç Hizmet Kanunu Madde 2'de yer alan askerliğin tanımı da yeniden yazılıyor. "Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti" olarak tanımlanan askerlikten, "cumhuriyeti korumak" ifadesi çıkarılacak..
YEMİNDE DEĞİŞECEK O İFADELER
Askerlerin Harp Akademilerinden mezun olduktan sonra ettikleri yeminden “barışta” ifadesi, “askerliğin namusu” ve “amirlerime itaat” gibi muğlak ifadeler ayıklanacak; daha net ve sivil ifadeler yazılacak. Millet ege menliğine, Anayasa’ ya ve kanunlara vurgu yapılacak.