BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

TSK'da "FETÖ saldırıları durmuyor" dedirten kaza

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, "FETÖ saldırıları durmuyor" dedirten bir olayla çalkalanıyor. TSK'nın en önemli uçaklardan biri olan erken uyarı uçağı, Konya'da sabotaj kuskusunu da gündeme getiren bir kaza atlattı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminden sonra pilotluk görevine geri dönen Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun kullandığı, yaklaşık 15 uçuş personeliyle havalanan Boeing 737 Havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı 'Doğu', inişe geçtiği sırada arıza yaptı. Pilotlar, uçağı piste birkaç denemeden sonra indirebildi.

Çarpıcı haber bugün Yeni Şafak gazetesinin manşetinde yer aldı.

KASITLI YERLEŞTİRİLME İHTİMALİ YÜKSEK
Başarılı bir şekilde indirilen uçakta herhangi bir hasar meydana gelmedi. Uçuş sonrası yapılan incelemede, uçağın sürat sisteminde bulunan pitot tüpünün içinden bitki tomurcuğu çıktı. Konuyla ilgili havacılık uzmanları, uçağın pitot tüpüne doğal yollardan tomurcuk girmesinin olanaksıza yakın bir ihtimal olduğunu, söz konusu tomurcuğun kasıtlı olarak yerleştirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Uzmanlar, “Eğer pilotlar uçağı indirmeyi başaramamış olsalardı kaza kaçınılmaz olur, uçak içindeki personeli de kaybetmiş olurduk” vurgusunu yaptı. Uzmanlar, bu arızaya rağmen uçağın inebilmesini, açık hava koşulları ve pilot başarısına bağlarken, “Eğer hava kapalı veya alet uçuş koşulları olmuş olsaydı, kaza kaçınılmazdı. Eğer bu kaza olmamışsa, hava koşulları ve pilotların yetenekleri bunda belirleyici olmuştur” diye anlattı.

KUMPAS MAĞDURU
Olayın, Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun kullandığı uçakta meydana gelmesi de olayın ciddiyetini arttırıyor. Albay Kadıoğlu, FETÖ mağduru subaylar arasında yer alıyor. Yıllarca TSK'da FETÖ yapılanmasına karşı mücadele veren, türlü kumpaslara uğrayan ve sonunda Ağustos 2015'te emekli olmak zorunda kalan Albay Kadıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sivil havacılıktaki imkanlarını bırakarak Hava Kuvvetleri'ne geri dönmüştü.