BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

TSK’NIN OLAY YARATACAK LİSTESİ

Genelkurmay hangi gazeteleri sakıncalı, hangilerini güvenilir buluyor. Bu liste çok konuşulacak... Nokta andıçı buldu.

Abone ol

28 Şubat’ın 10. yıldönümünde Genelkurmay’ın “andıç”ı da yenilendi. Bugüne kadar Zaman, Akit ve Yeni Şafak gazeteleri ile başka bazı yayın kuruluşlarının çalışanlarına Genelkurmay’daki toplantılara katılma izni vermeyen andıç, getirdiği “TSK’ya göre olumlu – olumsuz” ayrımıyla “yasaklılar” listesini genişletti. Yeni andıç ile yasaklı gazeteler ve güvenilir medya belirlendi. İşte olay yaratacak andıçın ayrıntıları;

Haber: Ahmet ŞIK/NOKTA

Genelkurmay Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nce hazırlanıp Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak’ın onayıyla Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’a gönderilen, ‘Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi’ konulu üç sayfalık andıçta bir ‘Akreditasyon Listesi’ oluşturulmuştur” deniliyor.

Andıç, özet olarak diyor ki: Akreditasyon, gazetecilerin, TSK’nın faaliyetlerine katılmak için kullanacağı basit bir “Giriş izni” değil, bir “güvenilirlik denetimi”dir. “Güvenilir olmayangazeteciler, bölücü ve yıkıcı akımlara casus, suikastçı ve hatta intihar bombacısı olarak bile hizmet edebileceği için, söz konusu yerlere sokulmamıştır.

Güvenilirlik testini geçen gazeteler

Hürriyet:Askeri konularda genellikle ilk olarak haber yapan gazete unvanına sahiptir. TSK’ya yönelik genel tutumunun olumlu olduğu bilinmektedir” cümlesiyle Hürriyet gazetesinin “güvenilirliği” teyid ediliyor. Ama hemen ardından “Cüneyt Ülsever ve Hadi Uluengin’in askeri harekâtlara karşı oldukları bilinmektedir” hatırlatması geliyor.

“Radikal Gazetesi : Akreditasyonunun devam etmesine ama  TSK karşıtı yazarlarının basına açık faaliyetlerine davet edilmemesini,

Takvim : Akreditasyonunun devam etmesiyle birlikte, gazetenin TSK karşıtı yazarlarının TSK’nın basına açık faaliyetlerine davet edilmemesini,

SKY Türk: Akreditasyonunun devam etmesine…

Jane’s Defense Weekly Dergisi:
Derginin akreditasyonunun devamına…

Haber Türk TV:
Akreditasyonunun devam etmesiyle birlikte, kanalda zaman zaman TSK karşıtı görüşlere yer veren gazetecilerin TSK’nın basına açık faaliyetlerine davet edilmemesini, 


FOX BİR SÜRE İZLENECEK

News Coorparation FOX (TGRT):
Yeni yapılanma süreci nedeniyle bir müddet izlenmesini müteakip akreditasyonunun devamı ya da iptali konusunda karar verilmesini, 

Halka ve Olaylara Tercüman: Yeni yapılanma süreci nedeniyle bir müddet izlenmesini, akreditasyonunun devamı ya da iptali konusunda karar verilmesini, 

Star Gazetesi: Yeni yapılanma süreci nedeniyle bir müddet izlenmesini, akredite durumunun bir müddet askıya alınmasını, 

Kanal Türk TV: Kanalın bir müddet izlenmesini müteakip akreditasyonunun devamı ya da iptaline karar verilmesini, tensip ve emirlerinize arz ederim.”

Radikal: Dikkatle izlenmesi gereken gazete 

Radikal’in Doğan Grubu’nun merkez sol görüşlü yayını olduğu belirtilen andıçta, “gazetenin TSK açısından dikkatle takip edilmesi gerektiği” belirtiliyor. Şu notlar da Radikal için:

“Gazetede yazan köşe yazarlarının entelektüel birikimi ve deneyimi fazladır. Zaman zaman TSK ile ilgili önemli çıkışlar yapabilmektedir. Mart-Temmuz 2005 tarihleri arasında şehit olan askerlerimizden “öldü” şeklinde bahsetmesi tepki toplamıştır.

21 Temmuz 2005 tarihinde TSK tarafından düzenlenen medya brifinginde bu konunun gündeme getirilmesi üzerine, gazetenin genel yayın yönetmeni İsmet Berkan’ın duyarlılığı sonucu çizgisini düzeltmiştir.

Gazetenin yazar kadrosunun çoğunluğunun TSK karşıtı sol eğilimli yazılar yazmalarına karşın yönetim kadrosunun TSK’nın eleştirilerini dikkate aldığı; hedef kitlesinin AB grubu olması nedeniyle gazetenin Türk Basını’nda ayrı bir yeri olduğu, TSK ile ilgili konularda uzman kimi yazarların da gazetenin kadrosunda bulunması nedeniyle gazetenin akreditasyon halinin devam etmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir.”

STAR NEDEN YAKIN TAKİBE ALINDI

Andıçta, Star gazetesiyle ilgili ayrıntılı değerlendirmeler de dikkat çekti. 21 Mart 2006 - 30 Eylül 2006 tarihleri arasında 71 olumlu, 71 olumsuz haber ve yorum belirlenen gazeteyle ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

“Son aylarda gazetede yayımlanan olumsuz haber/yorum sayısında artış olduğu gözlenmektedir. Ali Sefa Özmen, Nisan 2006 tarihinde kendisinin yatırımcı olduğunu belirterek; Star gazetesinin gelişimi ve finansmanı için, bir dönem Zaman gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlenen Alaeddin Kaya’yla ortak olduğunu açıklamıştır. Kaya, gazetenin % 40’lık hissesinin kendisine, % 20’lik hissesinin oğlu Cüneyt Kaya’ya, geri kalan % 40’lık payın da Ali Sefa Özmen’e ait olduğunu ifade etmiştir. Bahsi geçen ortaklık girişiminin ardından gazetedeki yazarların tasfiye süreci başlayarak, muhafazakâr kimlikleri ile bilinen bazı yazarlar gazete kadrolarına dahil edilmiştir. Milletvekili Emin Şirin, 13 Mart 2006 tarihinde verdiği soru önergesinde Star gazetesinin muhammen bedelinin çok altında bir fiyata, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen isimlere satılmasının nedenlerini sormuştur. Kısa bir süre sonra Alaeddin Kaya ortaklıktan çekilmiştir. Ancak Ali Sefa Özmen’in daha önce gazetenin çizgisinde değişiklik yapmama kararı almasına karşın, muhafazakâr kimlikli yazarları transfer etmeye devam etmesi dikkat çekmiştir.

30 Ağustos 2006 tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın muhafazakar kimliği ile bilinen dünürü, AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Sadık Albayrak’ın oğlu Serhat Albayrak, Star gazetesinin yönetici kadrosuna “İcra Kurulu Başkanı” unvanıyla dahil edilmiştir. Gazetenin genel yayın yönetmenliği görevine önce eski RTÜK Başkanı Fatih Karaca, ardından Aktüel dergisinin eski genel yayın yönetmeni Alev Er getirilmiştir. Fatih Karaca’nın Medya Grup Başkanlığı görevine getirilmesiyle, yeni bir televizyon kanalı ile birlikte medya grubu oluşturulacağının sinyalleri verilmiştir. Kasım ayında faaliyete girecek olan TV kanalının adının “ 24” olacağı iddia edilmektedir.

Gazetenin Ankara Temsilciliği görevine önce Zülfikar Doğan, ardından eski Yeni Şafak gazetesi yazarı Şamil Tayyar getirilmiştir. Bahsi geçen tüm isimlerin dinci görüşlere sahip oldukları bilinmektedir. Gazetedeki yönetici değişikliğinin ardından, İslamcı yayın organlarından Yeni Şafak’tan Ahmet Kekeç, Gerçek Hayat’tan Nasuhi Güngör, Mustafa Erdoğan ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş gazetenin yazar kadrosuna dahil edilmiştir. Ağustos 2006 tarihinde, daha önce Zaman gazetesinin Alaeddin Kaya ile birlikte sahibi olan AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın Star gazetesinin gizli ortağı olduğu iddiaları gündeme getirilmiştir. Arslan, “sadece Alaeddin Kaya’ya yardımcı oldum. Ortak değilim.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Gazetenin kadrosuna yeni katılan dinci-muhafazakâr görüşlü yazarlara teklifi İhsan Arslan’ın götürdüğü iddia edilmektedir. TMSF yönetimi döneminde gazetede görev yapan merkez sol ve liberal görüşlere sahip yazarlardan Şeref Oğuz, Halit Kakınç, Ardan Zentürk, Ümit Aslanbay ve Musa Ağacık’ın yazılarına son verilmiştir. Kadrolardaki değişimin son günlerde tamamlanması nedeniyle, gazetenin yeni yayın politikasının incelenmesinin ardından, akredite durumunun bir müddet askıya alınmasının ve yakın takip sonucu edinilen kanaatlerle yeniden gözden geçirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Eleştiren, itibarsızlaştırılır

Kasım 2006 tarihli bu andıç, uygulamanın 10’uncu yılında “sürecin” gözden geçirilmesini, basın kuruluşlarının “güvenilirlik değerlendirmesi”ne, akreditasyondan sonra da devamında fayda görüyor: Andıç sadece yıkıcı ve bölücü akımlara destek veren değil, TSK’yı bir şekilde eleştiren basın kuruluşları ve basın mensupları da “güvenilir olmayan” sınıfına alınıyor.

Peki, basın kuruluşu ve basın mensupları “güvenilir olmayan” sınıfına girerse ne olur? İlk bakışta, o gazete ve TV kanalı, kaynağından haber alamazmış gibi görünüyor. Andıçın ilgili kısmı, gelecekte nelerin yapılacağını işaret edercesine, geçmişte yapılanı şöyle anlatıyor: “Güvenilir olarak değerlendirilmeyen basın-yayın kuruluşlarına akreditasyon verilmeyerek bunların kamuoyunda itibar görmemesi sağlanmıştır.” Yani, basın yayın kuruluşları ve “güvenilir olmayan” gazetecilerin itibarını silmek için çalışılmıştır.//


(Not: Nokta Dergisi bu kapak konusu ile bugün bayilerde olacak. Tüm ayrıntılar Nokta Dergisi'nde)