BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,28
ALTIN 2.922,72
HABER /  GÜNCEL

TSK tarihinin en ezik bildirisi!

Genelkurmay'ın Balyoz davasının sanıklarını tahliye etmeyen mahkemeye gösterdiği tepkinin dili konuşuluyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 'Yeni Türkiye' Genelkurmay'ı da değiştirdi. Bildiri yayınlandığında 'esas duruşa' geçilen günler geride kalmışa benziyor. O 'bildik' sert, korkutucu, gözdağı veren ikazlar gitmiş, yerine daha nazik ve yumuşak bir bildiri gelmiş.

İki gün önce yayınlanan bildirinin en sert cümlesi ise "Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevli ve emekli 163 personelinin tutukluluk halinin devamını anlamakta güçlük çekilmektedir" oldu.

Balyoz davası sanıklarının tahliye edilmemesine tepki gösteren TSK'nin sürpriz çıkışı tartışılmaya devam ediyor. İşte bildirideki bu üslup değişikliğini ele alan Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bugünkü köşesinde o farklılığı yazdı.

"(...)Genelkurmay Başkanlığı, tarihinin "en yumuşak", "en alttan alan" ve "en ezik" bildirisini yayınladı dün.

Bildiride yer alan "Aman yanlış anlaşılmasın, yargıya müdahale etmiyoruz ama bu kadar da haksızlık olmaz ki canım" tarzı yaklaşımı şöyle de okuyabiliriz: "Ne müdahale, ne tehdit... Bu yalnızca sitem".

Bu bildirinin yayınlanmasıyla birlikte "Işık Koşaner farklı bir genelkurmay başkanı.
Kendisinden öncekiler gibi bildiri yayınlamıyor" tezi bir anda çöktü.

Bu bildiriyle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "bildiri" yayınlama geleneğinden asla vazgeçmeyeceği bir kez daha anlaşıldı.

Şu da anlaşıldı: Türk Silahlı Kuvvetleri açısından, yayınlanan "bildiri"nin bir işe yarayıp yaramayacağının herhangi bir kıymeti yok...

Ama son "bildiri" ile her şeye rağmen umut veren bir gelişme de Ezik de olsa bildiri bildiridir yaşandı: Toplumun hiçbir kesimi "bildiri'ye alkış tutmadı, destek çıkmadı... Hatta tartışmaya bile değer bulmadı.

En iflah olmaz hükümet karşıtları bile "Bu bildiri, seçim öncesi AK Parti'ye nefis bir mağduriyet pası veriyor" dediler.

Acı gerçek şu: Demokrasilerde elinde silah olan gücün sitemi bile, bir tür "müdahale" anlamına gelir.

Çözüm basit: Genelkurmay Başkanlığı, hangi koşulda olursa olsun, kendisinde "bildiri" yayınlama hakkı bulunmadığını anlamalı ve bunu içselleştirmeli."