Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Uzay Grup Komutanlığı'nı kurmasının ardından stratejik konseptinin ayrıntıları ortaya çıkıyor
Abone olUzay çalışmaları için yaklaşık 100 milyon dolar ayrılan Türkiye PKK'nın tasfiye olması halinde terörle mücadeleye ayrılan kaynağın önemli bir kısmının uzay çalışmaları için harcayacak.
ilk aşamada uzayda beş askeri keşif ve gözetleme uydusunun bulunması hedefleniyor. Halen Göktürk-2 yörüngede. 5 uydu aynı anda çalışırsa vakit kaybetmeden istenen istihbaratın elde edilebileceği değerlendiriliyor. Bir uydunun aynı noktadan geçmesi için yaklaşık 4 gün gerekiyor. İkinci olarak milli bölgesel ‘küresel konumlandırma sistemi' (GPS) kurulacak. Türkiye şu anda ABD'nin GPS sistemini kullanıyor. Herhangi bir platformdan fırlatılan ve uydu sinyalleriyle hareket eden füzeler ABD'nin sisteminden faydalanıyor. Asker, muhtemel bir savaşta Türk füzelerinin rotalarının değiştirilebileceği endişesini taşıyor. Haberleşme için de Türksat uydusu kullanılıyor. TSK, acil durumda iletişim için kendi askerî uydusunu istiyor.
PKK TASFİYE OLURSA KAYNAK UZAY ÇALIŞMALARINA KULLANILACAK
Askerî bürokrasi uzun süredir uzay konusu üzerine çalışmalarını devam ettiriyordu. Son dönemde ise yeni konsept şekillendi. Askerî kaynaklardan edinilen bilgiye göre Rusya, uzay çalışmalarına yılda yaklaşık 10 milyar dolar ayırıyor. Türkiye’nin bu sahadaki bütçesi ise sadece 100 milyon dolar. PKK’nın tasfiye olması halinde, terörle mücadeleye ayrılan kaynağın önemli bir kısmının uzay çalışmaları için harcanabileceği değerlendiriliyor. Üst düzey bir yetkili, “ABD, balistik füzelerini uzaya yerleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Biz şu an için çok gerideyiz. Fakat bugün bir şeyler yapmazsak hiçbir zaman gelişmiş ülkeleri yakalayamayacağız.” ifadelerini kullanıyor.
Genelkurmay’dan daha önce yapılan açıklamada, uluslararası alanda kabul edilen ‘uzayın barışçı ve savunma amaçlı kullanımı konsepti’ doğrultusunda ‘Uzay Yol Haritası’ çalışmaları yürütüldüğü belirtilmişti. Bu çalışmalarda ‘Coğrafya ve iklim koşullarından bağımsız görüntü istihbaratı ihtiyacının karşılanması amacıyla keşif-gözetleme, komuta kontrolünün emniyetli ve her şartta kesintisiz olarak sürdürülebilmesi bakımından haberleşme, balistik füze tehdidinin önceden tespit edilebilmesi amacıyla erken ihbar-ikaz, harekât alanında elektronik muharebe düzeninin analizi amacıyla elektronik destek sağlanmasının hedeflendiği’ dile getirilmişti.