Görevden ayrılma konusundaki teklif 14 Temmuz'da Karargâh'ta yapılan değerlendirme toplantısında bakın kimeden geldi?
Abone olGörevden ayrılma konusundaki teklif 14 Temmuz'da Karargâh'ta yapılan değerlendirme toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ceylanoğlu'ndan geldi.
Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının emeklilik kararlarına giden süreçte neler yaşandı?
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, sonradan emeklilik biçiminde formüle edilen toplu istifa niyeti, 14 Temmuz'da Genelkurmay Karargâhı'nda açıkça dile getirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner'in katılımıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlenen zirvenin ardından istifa önerisi Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu'ndan geldi. Org. Ceylanoğlu, tepki koymak için istifa edebileceğini söyleyince Org. Koşaner "Zaten emekli olacaksınız" dedi. Org. Ceylanoğlu ise "O halde siz de istifa edin" önerisinde bulundu. İşte komuta kademesini emekliliğe götüren sürecin detayları:
ZİRVE'DEN ÇÖZÜM ÇIKMADI: 14 Temmuz 2011'de, Balyoz'da tutuklu generallerin durumunu görüşmek için Çankaya Köşkü'nde üçlü zirve düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, hukuki sürecin peşinen cezalandırmaya dönüşmesinden yakındı, terfi sırasındaki generallerin YAŞ'ta emekli edilmeleri yerine "temdit veya özel izin" seçeneğinin kullanılmasını istedi. Ancak Başbakan Erdoğan, yasaların açık olduğunu, tutuklu generallerin durumunun YAŞ'ta değerlendirilemeyeceğini söyledi.
CEYLANOĞLU "TEPKİ KOYALIM": Köşk'teki zirvenin ardından Org. Koşaner, karargahta kuvvet komutanlarıyla toplantı yaptı. Hükümetin tutuklu generaller konusunda geri adım atmadığını aktardı. Tam bu anda Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ceylanoğlu, "Tepki koyalım, istifa edeyim" dedi.
ORG. KOŞANER "BEN DE DÜŞÜNÜYORUM": Koşaner, bu öneriye, "Siz zaten emekli olacaksınız. Değişen bir şey olmaz" diye cevap verdi. Org. Ceylanoğlu ise "O halde siz de istifa edin" dedi. Org. Koşaner "Bunu ben de düşünmüyor değilim" diyerek istifa düşüncesini ilk kez açıkladı.
"ALTTAN BASKI VAR": İki hafta süren zirvelerde Koşaner, tutuklu generallerin durumlarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a "Alttan çok baskı var. Aileler mağdur. TSK personeli de kendisine sahip çıkılmadığını düşünüyor. Bu generallerin görev sürelerini uzatalım ya da özel izinli sayalım" dedi. Ancak yürüyen hukuki sürece müdahale edilemeyeceği, kuvvetler ayrılığı ilkesinin zedelenemeyeceği Genelkurmay Başkanı'na bir kez daha iletildi.
İNTERNET ANDICI SON NOKTA OLDU: Önceki gün kabul edilen İnternet Andıcı iddianamesi çerçevesinde Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler ile 6. Kolordu Komutanı Korg. Mehmet Eröz, İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile Adli Müşavir Tümg. Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu muvazzaf ve emekli 22 personel hakkında yakalama kararı talep edilmesi de komuta kademesindeki huzursuzluğu artırdı.
GÜL "DUYGUSAL DAVRANMAYALIM": 29 Temmuz'daki zirvede ayrılık konusu bir kez daha gündeme geldi. Gül ve Erdoğan, bu sürecin yargı tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak tutuklu generallerle ilgili tavrını değiştirmedi. Koşaner, bu sorumluğu taşıyamayacağını belirterek emekli olacağını söyledi. Gül, "Duygusal davranmayalım. Konuyu hukuka bırakalım" diyerek Koşaner'i kararından vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Koşaner, kararından geri adım atmadı.