Truva Savaşı'nı anlatan mozaik gün yüzüne çıkarılıyor
Perge Antik Kenti'nde bulunan ve Homeros'un İlyada Destanı'nda şiirsel dille aktardığı Truva Savaşı'nın en dramatik sahnesinin tasvir edildiği mozaik, gün yüzüne çıkarılıyor.
ANTALYA'nın Perge Antik Kenti'nde bulunan ve Homeros'un İlyada Destanı'nda şiirsel dille aktardığı Truva Savaşı'nın en dramatik sahnesinin tasvir edildiği mozaik, gün yüzüne çıkarılıyor. Antalya'nın Aksu ilçesindeki antik çağın en düzenli kentlerinden biri olarak kabul edilen Perge'de, Truva (Troya) Savaşı'nda İphigeneia'nın kurban edilirken Artemis'in gökyüzünden bir geyik indirmesinin tasvir edildiği mozaik gün yüzüne çıkarılıyor. 6x7 metre ebatlarındaki kutsal bir mekan olduğu düşünülen yapının zeminindeki mozaik, bölgede tek örnek. Eseri benzersiz kılan ise İphigeneia'nın kurban edilme sahnesinin antik dönemde çok sık tasvir edilmemiş olması.
KURULUŞU TRUVA SAVAŞI'NIN SONRASINA RASTLIYOR Antik çağ tarihçilerine göre kuruluşu Truva Savaşı'ndan sonraki yıllara rastlayan Perge Antik Kenti'nde kazılar 2012 yılından bu yana Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında sürdürülürken, 2017 yılı çalışmaları 5 arkeolog, farklı üniversitelerden bilimsel danışmanlar ve Antalya Valiliği tarafından İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında temin edilen 45 işçiden oluşan ekiple devam ediyor. İlk kazı çalışmalarına 1946 yılında başlanan antik kent, güney hamam, Helenistik dönem kuleleri, agora, sütunlu cadde, Kestros Çeşmesi, su kanalları, portiko ve çok sayıdaki dükkan, Apollonius Demetrius takı, antik tiyatro, stadyumu ve yeni açılan Sütunlu Batı Caddesi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 8 BİN KİŞİLİK ANTİK TİYATRO ZİYARETE AÇILDI
Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Perge'de kazı çalışmalarını yılın 12 ayı sürdürdüklerini kaydetti. Demirel, Vali Münir Karaloğlu'nun talimatı doğrultusunda uzun yıllardır ziyarete kapalı olan antik tiyatronun gerekli güvenlik önemleri alınarak ziyarete açıldığını belirtti. Demirel, “Aynı zamanda kentin kuzeyinde yer alan Kestros Çeşmesi'nden su akıtılmasına yönelik proje çalışmalarına da başlandı" dedi. Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Perge'ye gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi kapsamındaki karşılama merkezi içerisinde modern otopark, bilet gişeleri, mescit, mağazalar, kafeterya ve tuvalet gibi ünitelerin de 2016 yılında hizmete girdiğini hatırlattı. Antik kentteki Helenistik kuleler, antik tiyatro ve stadyumun restorasyonuna yönelik proje ve uygulama çalışmalarının Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce başlatıldığını aktaran Demirel, ayrıca bütün çalışmalarda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce de büyük katkı sağlandığını söyledi.
BATI CADDESİ'NDE ŞAŞIRTAN MOZAİK 2012 yılından bu yana sürdürülen Batı Caddesi kazısı sırasında 2013 yılında caddede bulunan dükkanlardan birini açmak istediklerini anlatan Mustafa Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: