BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

TRTde lan sansürü

Başbakan Erdoğan'ın 'Lan'lı konuşmasını ekrana getirmeyen TRT'den ilginç bir açıklama geldi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, çiftçi Kemal Öncel ile Mersin’de aralarında geçen ve tüm ulusal medya kuruluşlarının haber yaptığı "Lan", "Terbiyesiz" Hadi ananı da al git buradan" şeklindeki konuşmaları "haber değeri yok" diye niteleyen TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, "kameramanımız çekti ama haber değeri taşımadığından yayınlamadık" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, 11 Şubat’ta Başbakan Erdoğan’ın Mersin’de akıllarda yer eden diyaloğuyla ilgili olarak hem TRT hem de AA için haberlerinde niçin bu olaya yer vermedikleri gerekçesiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi vermişti.

Devlet Bakanı Beşir Atalay ise önergelere yanıt olarak CHP’li Şimşek’e, kurum genel müdürlerinin yazılarını gönderdi.

TRT: SANSÜR DEĞİL, HABERİ DEĞERİ YOK

TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, "Çiftçi Kemal Öncel ile Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen konuşmalar TRT kameramanları tarafından görüntülenmiş ancak haber değeri taşımadığından yayınlanmamıştır" diyerek durumu açıklamaya çalıştı.

TRT’nin yayın esaslarına belirleyen kuruluş yasasının 5’nci maddesi uyarınca da TRT’ye bu gibi durumları değerlendirme yetkisi verdiğini kaydeden Güney, "Yasa gerekirse yayınlamama görevi vermiştir. Dolayısıyla haber değeri taşımayan her görüntünün yayınlanmaması ’sansür’ olarak değerlendirilemez" diyerek sansür uyglamadıklarını öne sürdü. Tek sayfalık yanıtında ikinci kez konunun haber değeri taşımadığını belirtme gereği duyan Güney, diğer tüm ulusal medya kuruluşlarının olayı birinci haber olarak vermesini ise "söz konusu yayın organlarının habercilik anlayışlarıyla ilgilidir" şeklinde yorumladı.

TRT Genel Müdür Vekili Güney, iktidar güdümünde olmadıklarını ise şöyle açıkladı: "Anayasa ve kendi yasası uyarınca özerk, tarafsız kamu yayıncılığı yapan bir kamu kuruluşu olan TRT hiçbir dönemde yayın ilkelerinden ödün vermemiştir. Dolayısıyla hiçbir iktidarın güdümüne girmesinden söz edilemez. Kaldı ki TRT çiftçiler de dahil olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden iktidara yönelen eleştirileri haber değeri taşımak kaydıyla yayınlamaktan hiçbir zaman kaçınmamıştır. TRT, her zaman ilkelerinden ayrılmadan, seviyeli şekilde toplumun tüm kesimlerinin aynası olmaya devam edecektir."

HABERDE YOK AMA "DİYALOĞU VERDİK" DEDİ

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi ise aynı olayla ilgili olarak önergeye verdiği yanıtta, bir anonim şirket olarak faaliyet gösteren AA’nın, özgür ve bağımsız olarak, yasalar, genel habercilik kuralları ve kendi yayın ilkeleri çerçevesinde habercilik faaliyetlerini yürüttüğünü, "önergede belirtilen konularda da bu duyarlı yaklaşımın sürdürüldüğünü" belirtti.

Bengi, "Başbakan Erdoğan’ın 11 Şubat’ta partisinin Mersin ilçe kongresine katılması ile ilgili haberler ayrıntılı bir şekilde izlenmiş, bu arada sayın Başbakan’ın soru önergesine konu çiftçi ile diyaloğu da ekte sunulan haberin ikinci paragrafında belirtilmiştir. Konu ile ilgili daha sonra meydana gelen -bu soru önergesi de dahil- gelişmeler de haberlerimize yansıtılmıştır" dedi. Bengi’nin sözünü ettiği ve diyoloğun verildiğini belirttiği haberin ikinci paragrafı aynen şöyle: "AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partisinin Mersin Merkez İlçe İkinci Olağan Kongresi’ne katıldı. Erdoğan’ın kongrenin yapılacağı salona gelişi sırasında, çiftçi olduğu belirtilen bir kişi, bağırarak şikayetini dile getirdi. Başbakan Erdoğan’ın yanına çağırıp, bir süre görüşerek uyardığı bu kişi, daha sonra güvenlik güçlerince buradan götürüldü."

Bengi’nin, AA’nın hiçbir zaman sansür uygulamadığı ve habercilik dışında bir görevinin olmadığını anlattığı yanıt şöyle:
"Anadolu Ajansı, hiçbir zaman sansür uygulamamıştır. Haberlerin yazılması ve yayınlanması konularında muhabir ve yayıncılar gerekli inisiyatife, yetki ve sorumluluğa sahiptir. Söz konusu uygulamada da ilgili çalışanlarımızın ajansın ilkelerine aykırı bir tutumu görülmemiştir. Ajansın habercilik dışında bir görevi yoktur. Ajans, habercilik faaliyetini yerine getirirken kişi ya da kurumlara destek olmak gibi bir amaç taşımaz, objektif habercilik anlayışı içinde hareket eder. Bir haberin yayınlanabilmesi için haber değeri taşıması, içeriğin de genel habercilik ilkelirine ve yasalara uygun olması gerekmektedir."