BIST 9.980
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.975,61
HABER /  GÜNCEL

TRT'de kadrolaşma var iddiası

Aksiyon Dergisi'nin son sayısı, TRT'de olun olayları değerlendirdi. Aksiyon, TRT için hiç de olumlu görüş belirtmedi. TRT'de kadrolaşma olduğunu iddia etti.

Abone ol

Derginin kapağına taşıdığı haberde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık müfettişlerinin tespit edip defalarca dikkat çektiği usulsüzlüklere el atılmadığı belirtiliyor. 8 bini aşkın çalışanı ile fabrikaları aratmayacak kadrosuna rağmen dizi ve film yapımcılarının yabancı yayıncıların en büyük alıcısı olmaya devam eden kurumda işler bir türlü düzelmiyor. Habere göre TRT, kurulduğu 1964’ten beri en şaibeli yıllarını 1997-2003 arasında Yücel Yener döneminde yaşadı. Son 1,5 yıldır Şenol Demiröz’ün genel müdürlüğünü yürüttüğü TRT’de yıllardır süren kaynak israfının ve kadrolaşmanın önüne bir türlü geçilemedi. En son AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez’in dizi ve film alımlarıyla ilgili soru önergeleriyle gündeme gelen TRT’deki usulsüzlüklere ilişkin hem geçmiş dönemi hem yeni yönetimi içine alan incelemeler sürüyor.

Yakınlarını, milletvekillerini, üst düzey bürokratların yakınlarından yüzlerce insanı TRT’de usulsüz işe aldığı gerekçeleriyle adı raporlara geçen Yücel Yener hakkında açılan davalarla ilgili Danıştay Birinci Dairesi’nin 16 Şubat 2005’te aldığı iki kararla soruşturma izninden vazgeçildi. Ele alınacak 16 ayrı dava daha var. Yener döneminde usulsüz işe alımlarla ilgili Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) hazırladığı raporlara giren isimler dudak uçuklatacak cinsten. Haziran 2004 tarihinde tamamlanan ve sonrasında Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun üstünde inceleme başlattığı işe alınanlar ve TRT dosyası müsteşarlardan milletvekillerine, bakanlardan denetim elemanı ve yargı mensuplarına kadar uzanan iş verme bulma ağını ortaya çıkarıyor. Danıştay’ın aldığı son iki kararla soruşturma izinlerinden vazgeçildi. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla müfettişler hem Yener, hem yeni Genel Müdür Şenol Demiröz dönemini kapsayacak şekilde TRT üzerinde incelemelerini sürdürüyor. TRT ile ilgili en ilginç gelişmelerden biri geçen seneki gelir gider hesaplarında yapılan incelemede ortaya kondu. Bilançolardaki iki farklı denetimde 61 trilyonluk fark çıkarıldı. TRT’nin kendi raporlarına göre kurum 101 trilyon lira zarar etmişti. Ancak Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla Mazars-Denge Ankara Yeminli Mali Müşavirlik Şirketi’nin hazırladığı bilanço raporlarında kurumun zararı 40 trilyon lira olarak belirlendi. Başbakan Erdoğan farklı rakamlar çıkan raporları bir üst yazıyla YDK Başkanlığı’na gönderdi.

Son döneme ilişkin ilginç bir not ise 2004’te alınan yerli-yabancı dizi ve filmlerle ilgili. TRT ve özel bir televizyonun ortak alım yaptığı filmlerle ilgili bilgiler hayli dikkat çekici. Forrest Gump, Jurrasic Park 1-2, Taxi-2, Jackal, Shinler’s List’in içinde yer aldığı 39 filme bir özel TV sadece 830 bin dolar öderken, TRT’nin bu filmler için 2,3 milyon dolar ödeme yaptığı iddia ediliyor. 2004’te 35 ayrı dizinin 738 bölümü için 1,5 milyon dolar ödeme yapılmış.

Müfettiş raporlarına yansıyan ilginç bilgilerden biri de Yücel Yener döneminde yaşanan barter reklam sözleşmeleriyle ilgili. Tirajı yüz bini geçen kurumlarla, barter reklam sözleşmesi imzalayan TRT’de 2002’de yayına başlayan ve daha tirajı belli olmayan bir gazete için sadece üç aylık dilimde 1,8 milyon dolarlık reklam kullandırılmış. Tirajı 300-400 binleri geçen gazeteler için barter uygulaması bazılarında 100 bin bazılarında 400 bin ile sınırlı kalırken, bazı yayın kuruluşları reklam pastasının en büyüğünü kapmış.

Kaynak :