BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.034,89
HABER /  POLİTİKA

TRTde 24 saat Kürtçe yayın

Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılacak. Önergenin görüşüldüğü Genel Kurul'da tartışmalar çıktı.

Abone ol

TRT, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabilecek.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 6. maddesi üzerinde verilen önergeyle, maddenin başlığı ''TBMM ve açıköğretim yayınları ile eğitim ve öğretim amaçlı yayınlar ve diğer yayınlar'' şeklinde değiştirildi.

Önergeyle, TRT'nin, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına imkan tanındı.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, tasarının görüşmelerinde soruları yanıtlarken, TRT'de, 494 işçi sayılmayan geçici personel olmak üzere, toplam 7 bin 439 kişinin çalıştığını bildirdi. Aydın, geçici personelin gayretli çalışmalarını bildiğini ve lehlerinde bir düzenleme olmasını talep ettiğini ifade ederek, ''Önümüzdeki maddelerde önlem alınacak diye düşünüyorum'' dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, tasarı üzerinde kişisel görüşlerini dile getirirken, ''Üniversite yıllarında, halkımızın dilinde bir şarkı dinleyebilmek için bir kaseti nasıl sakladığımızı, bodrumlarda, kapalı odalarda dinleyip, mutlu olduğumuzu çok net hatırlamaktayız. Düğünlerimizde, kimsenin olmadığına kanaat getirerek, söylenilmiş halk türküleri konusunda acıları, cezaevlerini, işkenceleri gayet iyi hatırlamaktayız'' dedi.

Kurt, ''Güneydoğu, Şark veya Kürt sorunu'' olarak adlandırılan sorunun, sosyal, siyasal ve kültürel politikalarla çözüleceğini belirtti.

MECLİS'TE GERGİNLİK ÇIKTI

TBMM Genel Kurulunda, TRT'nin Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına imkan tanıyan önergenin kabul edilmesi tartışmalara yol açtı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, önergenin işleme alınamayacağını ve Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, Başkanlık Divanının tutumu hakkında usul tartışması açılmasını istedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, MHP milletvekillerinin hassasiyetlerine katıldığını ifade ederek, ''Ancak bu yayınlar, RTÜK tarafından denetlenecek'' dedi.

Başkanlık Divanının tutumunun aleyhinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Vural, önerge ile bir kamu kuruluşuna başka dillerde yayın yapma izni verildiğine dikkati çekerek, bunun eğitim ve öğretimin de farklı dillerde yapılmasının önünü açacağını söyledi.

Hükümet tasarısında bu yönde bir ifade bulunmadığını, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda da bu doğrultudaki önergenin kabul edilmediğini anlatan Vural, ''Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının bu konuda bir görüşü bulunmuyor. Gelecekse Hükümet tasarısı olarak gelsin'' dedi.

Vural'ın konuşması sırasında AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

Önergede imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Türkiye'nin kardeşliği ve geleceği için önemli'' olduğunu belirterek, Irak'ın kuzeyine ve Arap dünyasına Türkiye'nin terörle mücadelesinin anlatılması için bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

BAHÇELİ'NİN ÇİN GEZİSİ

Elitaş, 1999 yılında Başbakan Yardımcısı da olan bir genel başkanın (MHP Genel Başkanı Bahçeli) Çin'de ''ülkemde farklı dillerde yayın yapılmasına izin vermeyiz'' dediği için Çin Hükümetinin Türkçe yayınlara son verdiğini iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, ''Türklüğü ile övünen Orta Anadolu'dan gelmiş bir milletvekili olarak bu önergeye içim rahat bir şekilde imza koydum'' dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da söz alarak, önergenin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Çin gezisinde Elitaş'ın iddia ettiği gibi bir konuşma yapmadığını belirten Bal, ''Çin Hükümeti Genel Başkanımızı 'Devlet Başkanı' düzeyinde ağırlamış ve büyük saygı göstermiştir. Keşke siz de Çinliler kadar saygı gösterseydiniz'' dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da önergeyi destekleyerek, ''20 milyon Kürt vatandaşın ana dilini konuşmasını yasaklamak kültürel vandalizmdir. Askere giden, vergisini veren 20 milyon Kürt vatandaşın, TRT'den kendi dillerinde yayın yapılmasını beklemek haklarıdır. Türkü söylemekle, şiir okumakla ülkemiz bölünmez. Aksine kardeşliğimiz daha da güçlenir'' diye konuştu.

MHP'li milletvekilleri, 6. maddenin açık oylamayla yapılması için önerge verdiler. MHP'nin önergesi doğrultusunda maddenin açık oylamayla yapılmasının ardından, MHP'li milletvekilleri Genel Kurul Salonundan ayrıldı.