BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  GÜNCEL

TRT vergisine genel müdürden cevap

TRT gelirlerinin artırılması amacıyla yapılan düzenlemelerin vatandaşa yansıyacağı eleştirilerine TRT genel müdüründen cevap geldi.

Abone ol

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kurumun gelirlerini artırmaya yönelik düzenlemelere ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, ''Kamu yayıncılarının parasını halk öder, bu ilave bir vergi değildir'' dedi.

İbrahim Şahin, Türkiye Kupası Sponsorluk Anlaşması Töreni'nde TRT'nin gelirlerinin artırılması amacıyla yapılan düzenlemelere ilişkin eleştiriler konusundaki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, ''Haksız yere bir eleştiri yumağıdır gidiyor. Herhalde bu TRT'nin çıkışı birilerini rahatsız etse gerek'' diye konuştu.

BU BANDROL ESKİDEN DE VARDI ŞİMDİ DE VAR

Cep telefonları üzerinde bir vergi bulunduğunu ve bandrol alındığını hatırlatan İbrahim Şahin, şunları kaydetti:

''Bu, eskiden de vardı, şimdi de var. Ne değişti? Her firma, bize farklı bir fiyat iletiyordu. Kanunda, beyan esası vardı ve bu ikileme neden oluyordu. Bu düzeltildi. Otomobildeki cihazlar bandrole tabiydi. Burada da bir ikilem vardı. Kimi 30, kimi 23 lira bildiriyordu ve matrahı üzerinde pay alınıyordu. Bu bir düzene sokuldu.''

KAMU YAYINCILARININ PARASINI HALK ÖDER

''Kamu yayıncılarının parasını halk öder, bu ilave bir vergi değildir'' diyen Şahin, Türkiye ile batı ülkelerinin kıyasladığında, kendilerinin çok düşük bir para aldıklarının görüleceğini ifade etti.

Fransa'nın kamu yayınları için hane başına yıllık 116, Almanya'nın 138, İtalya'nın 104, İngiltere'nin de 183 avro para ödediğini anlatan TRT Genel Müdürü Şahin, şöyle devam etti:

''Biz, 1 lira 86 kuruş alıyoruz. Bu mu ilave vergi? TRT, sadece televizyonculuk yapmıyor. Biz 5 bin civarında vericiyi yönetiyoruz. Bu TRT'nin işi mi? Kanaatimce değil. Biz bu vericilerde ilave 1000 eleman istihdam ediyoruz. Bunların ücretinin verilmesi gerekiyor. Silahlı Kuvvetler, Karayolları Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, bu vericilerimizin orada olması dolayısıyla telsiz yayınlarını yapıyor. 31 dilde radyo yayını yapıyoruz. Tüm dünyaya radyo ve televizyon frekanslarını indiriyoruz. Elbette ilave bir paraya ihtiyacımız var.''



-125 TRİLYON GELİR KAYBIMIZ VARDI-



İbrahim Şahin, göreve gelmeden önce yüzde 3.5 elektrik payı kesiliyorken, bunun yüzde 2'ye düştüğünü vurgulayarak, ''Yüzde 2 brüttü, nete düştü. Brüt ile net arasında 125 trilyon lira gelir kaybı oldu. Buna rağmen TRT, kendi gelirlerini tasarruflu bir şekilde kullanarak bugüne kadar geldi. Bin civarında eleman emekli oldu. Yerine de 300 civarında sadece yayıncı aldık'' şeklinde konuştu.

TRT'nin kamu yayıncılığının bilincinde olduğunu ifade eden Şahin, ''TRT, temin ettiği paraların, kesinlikle halkın parası olduğu ve halka karşı sorumlu bulunduğunun bilincinde hareket etmektedir. Umarım ki yayın kalitemizle ve kamuya yönelik hizmetlerimizle yine kamu vicdanı bunu sağlıklı bir şekilde değerlendirecektir'' dedi.