BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

TRT çalışanlarından eylem

KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi TRT çalışanları İstanbul Radyosu önünde protesto eylemi yaptı.

Abone ol

KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi TRT çalışanları, kurumda ''baskı ve sansür uygulamaları'' olduğu gerekçesiyle protesto eylemi yaptı.

Harbiye'deki İstanbul Radyosu önünde toplanan TRT çalışanları, ellerinde ''Yaşasın özerk demokratik TRT mücadelesi'', ''TRT'me dokunmayın'', ''Akitli sanatçılar haklarını istiyor'', ''Sansüre hayır baskıya son'' yazılı dövizler taşıdı.

Haber-Sen Basın-Yayın Sosyal ve Dış İlişkiler Sekreteri Mehmet Demir, ses aracının elektriğinin TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdullah Günday'ın talimatıyla kesildiğini ileri sürerek, bu nedenle Günday ile görüşme yapacaklarını söyledi.

Demir ve beraberindekiler, görüşme için TRT binasına girerken, basın mensupları güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Bu arada, dışarıdaki TRT çalışanları ve sanatçılar ile onlara destek vermek için toplanan grup, Günday aleyhine slogan atarak alkışlı protestoda bulundu.

Kısa bir süre sonra binadan çıkan Demir, ''Günday'ın toplantıda olduğu gerekçesiyle kendileri ile görüşmediğini'' iddia ederek, basın açıklamasını megafon aracılığıyla okudu.

Mehmet Demir, bölge müdürünün bu tutumuyla, herkesin huzurunda ''baskı ve sansür uygulamasının yanı sıra TRT'nin nasıl bir zihniyet tarafından da yönetildiğini'' gösterdiğini öne sürdü. Demir, yönetimin, ''TRT'nin yasalarına ve genel yayın ilkelerine göre değil, kişisel ve siyasal tercihlere göre davrandığını, tüm bu baskılardan sanatçıların da nasibini aldığını'' savundu.

''Baskı ve sansürün sadece TRT'de değil, tüm medyada bulunduğunu'', TRT çalışanları olarak örgütlü güçlerini kullanarak ''sansüre ve baskıya hayır'' dediklerini ifade eden Demir, ''TRT yapımcıları programlarını özgürce yapmak istiyor. TRT sanatçıları, sanatlarını özgürce icra etmek istiyor. TRT izleyicisi, her kesimin sesini dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet, sınıf ve siyaset farkı gözetilmeksizin o ekranda radyolarda görmek, duymak istiyor. TRT
yöneticileri, görevinizi yaparken evrensel yayın ilkelerini, kamu yararını gözetin. Yasa ve yönetmeliklere uyun'' diye konuştu.

DİĞER KONUŞMALAR

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam da, ''TRT'nin özerk bir kurum
olmaktan çıkarıldığını'' savunarak, ''bu mücadelede TRT çalışanlarının yanında olacaklarını'' söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Ali Er de, sendika olarak, sadece TRT çalışanlarına destek vermek için değil,demokrasi adına bulunduklarını belirterek, ''TRT, demokrasinin mekanizmalarından ve temel araçlarından birisi. Bu mekanizmanın aksaması, demokrasinin aksaması demek. TGS olarak, TRT çalışanlarının yanındayız, mücadelelerini saygıyla izliyoruz'' dedi. Konuşmaların ardından protesto eylemine katılanlar olaysız şekilde dağıldı.