BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Trichet: Avrupa'nın Çin'in kapısını çalması normal

Avrupa Merkez Bankası başkanlığından ayrılmaya hazırlanan Jean-Claude Trichet, kurtarma fonuna Çin'den destek arama çabalarını savundu.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası başkanlığından ayrılmaya hazırlanan Jean-Claude Trichet, kurtarma fonuna Çin'den destek arama çabalarını savundu.

Avrupa'nın gururunu ayaklar altına alıp Çin'in kapısını çaldığı yorumlarını reddeden Trichet, son derece normal birşey yaptıklarını söyledi.

Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun Başkanı Klaus Regling geçen hafta Pekin'e giderek, genişletilecek fonun tahvillerini satmak üzere ön görüşmeler yapmıştı.

Regling'in Çin'den 100 milyar dolar bulmaya çalıştığı söyleniyor.

Çinli yetkililer ise daha fazla yatırım yapmadan önce fonun nasıl genişletileceği ile ilgili ayrıntı ve güvenceler istemişti.

Regling'in ziyareti, Avrupalı liderlerin geçen hafta Mali İstikrar Fonu'nun 440 milyar euro'dan 1 trilyon euro ya da üzerine çıkarılması konusunda anlaşmasını izliyor.

Fonun İtalya ve İspanya gibi ülkelere olası bir borç krizinde yardım amacıyla kullanılması planlanıyor.

Ancak bunun için başta Almanya olmak üzere euro bölgesi liderlerinin daha fazla bütçe ayırmaya niyetli olmadığı, bu nedenle farkın piyasalardan karşılanacağı bildirilmişti.

Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Jintao dün resmi bir ziyaret için Viyana'ya gitti.

Jintao buradan da 3-4 Kasım tarihlerinde Cannes'da yapılacak G20 zirvesine geçecek.

'Süper Mario'

Jean-Claude Trichet sekiz yıldır sürdürdüğü görevini yarın İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye devrediyor.

Görevden ayrılmadan önce BBC'ye konuşan Trichet, Yunanistan'ı euroya kabul etmeden önce daha sıkı denetlemiş olmaları gerektiğini kabul etti.

Trichet, Atina'nın kabul edildiği dönemde "iyi niyetli bir ihmalin" sözkonusu olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Piyasaların iyi niyetli ihmali, hükümetlerin de teker teker ve topluca iyi niyetli ihmali sonucunda buna izin verildi."

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de geçen hafta benzer görüşler dile getirmişti.

Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizine zamanında yanıt vermediği eleştirilerini de yanıtlayan Trichet, "Biz 2007'de mali sisteme nakit enjekte eden ilk merkez bankası olduk" diye yanıt verdi.

Selefi Mario Draghi ise, İtalya'da "Süper Mario" olarak biliniyor.

Altı yıldır İtalya Merkez Bankası başkanlığı yapan Draghi'nin, bir yolsuzluk skandalı ardından çalkantılı bir dönemde devraldığı bu kuruma sarsılan güveni yeniden tesis ettiği söyleniyor.

Draghi son dönemde bol miktarda İtalyan hükümet tahvili satın alan Avrupa Merkez Bankası'nın bunu sürdüremeyeceğini söylüyor.

'Japonya destekliyor'

Öte yandan Avrupa Mali İstikrar Fonu Başkanı Klaus Regling, Japonya'daki temasları ardından Tokyo hükümetinin fonun tahvillerini almaya devam edeceğini söyledi.

Halen fona ait tahvillerin %20'si Japonya'nın elinde.

Japonya hükümeti, ulusal çıkarları için Avrupa'da istikrar sağlanmasının önemli olduğunu söylemişti.

Avrupa, Japonya için en önemli ihracat pazarlarından biri ve Japonya yükselen yen yüzünden ihracat sektöründe zorlanıyor.