BIST 9.918
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.962,00
HABER /  MAGAZİN

Trene yazı yazmanın bedeli

Hortumcuların bile hapse girmediği ülkemizde trene yazı yazan bir gence altı yıl hasis cezası istendi.

Abone ol

Salih Yanık isimli lise öğrencisi, kız arkadaşına aşkını ilan etmek için trene "seni seviyorum" yazınca, hakkında kamu malına zarar vermekten 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Salih Yanık, 3 Ekim günü okulunun yakınlarındaki Sirkeci Tren Garı'nda bulunan iki yolcu trenin üzerine sprey boya ile sevdiği kıza mesaj yazdı. Garda görev yapan Hamza İnanç isimli görevli, genci görüp peşine düştü. Kısa süreli kovalamacadan sonra Salih Yanık'ı yakalayan Hamza İnanç, boyayı aldı ve tutanak tuttu.

AŞKIM İÇİN YAZDIM

Olayın üzerinden 7 gün geçtikten sonra Salih Yanık hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Salih Yanık hakkında 10 Ekim günü yakalama talimatı çıkardı. Polisler tarafından evinden alınan Salih Yanık, bir gün karakolda gözetim altında tutulduktan sonra savcılığa sevkedildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Bürosu'nda ifadesi alınan Salih Yanık'a, neden trene yazı yazdığı soruldu. Yanık, duvarlara, boş yerlere resim yapmak ve yazı yazmanın kendisinin hobisi olduğunu, sevdiği kıza aşkını anlatmak için trene yazı yazdığını belirterek, siyasi bir slogan ya da şekil yapmadığını ifade etti. Taraflar arasında anlaşma yolu arandı ancak Yanık, yanlış birşey yapmadığında ısrar ederek anlaşmayacağını söyleyince uzlaşı sağlanamadı.

6 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Bürosu tarafından İstanbul Çocuk Mahkemesi'ne dava açıldı. TCDD görevlisi Hamza İnanç'ın beyanları, emanet makbuzu, olay tutanakları, hasar tespit tutanağının delil gösterildiği iddianamede, Salih Yanık'ın trenleri sprey boya ile boyayıp 95 YTL hasar verdiği kaydedildi.

KAMU MALINA ZARAR

Savcılık, Salih Yanık'ın müsnet kamu malına zarar vererek suç işlediğini belirterek, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Mala zarar vermenin nitelikli halleri" başlığını taşıyan 152'inci maddesinin birinci bendinin a fıkrasına göre cezalandırılmasını istedi. TCK'nın bu maddesi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşyaya zarar verilmesi durumunda verilecek cezayı düzenliyor. Bu kapsamda Salih Yanık hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası istendi.

CEZASI YARIYA İNDİRİLECEK

Treni boyadığında daha 18 yaşında olmadığı için Salih Yanık, TCK'nın 31'inci maddesine göre alacağı ceza yarıya indirilecek. Salih Yanık, 3 Ekim günü 18 yaşına girmesine 4 ay 20 gün vardı. Eğer Salih Yanık, bugün yine trene aynı yazıyı yazsaydı, 1 ile 6 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacaktı.

Bu olay bugüne kadar gençlerin çeşitli yazılar yazmayı alışkanlık haline getirdiği pek çok kamu binasının duvarına yazı yazmanın cezasının ne kadar ağır olduğunu ortaya çıkardı.

TCK'ya göre okul veya hastane duvarına ya da bunların içindeki tuvaletlerin kapılarına, otobüs koltuklarına, siyasi slogan, tuttuğu takımın adını ya da başka bir şey yazmanın cezası 1 yıldan 6 yıla kadar hapis.

Yazı yazmak tek zevkim terörist değilim, grafitistim

Salih Yanık, 20 yıldır işsiz olan Neşet Yanık'ın 6 çocuğundan biri. Annesi Nazmiye de ev hanımı. Lise öğrencisi Salih Yanık, geçen yıl Ramazan ayında Sirkeci Tren Garı'ndaki bir vagonun üzerine üzerine sprey boyayla yazı yazdığı için terörist örgüt mensubu zannı ile gar güvenlik görevlileri tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Polisin, "Terörist misin, bir örgütle bağlantın var mı? Ne amaçla yazı yazıyor ve devlet malına zarar veriyorsun?' gibi sorular sorduğu Salih Yanık, bir gece gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığını söylüyor.

'Grafiti' (duvar yazısı) zanlısı Salih Yanık hakkında, 'kamu malına zarar vermek' suçundan dava açıldı. Davanın geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Çocuk Mahkemesi'nde görülen duruşmasında, TCDD görevlileri de hazır bulundu. Hakim de Salih'e, "Yazıyı neden yazdın, bir daha yazmayı düşünüyor musun?" gibi sorular yöneltti. Salih ise sorulara, "Hayır. Ben bu yazıları hobi olarak yazıyorum. Yoksa devlet malına zarar vermeyi ya da her hangi başka kötü amaç düşünerek yazmadım. Lise öğrencisiyim. Hiç bir kötü alışkanlığım yok, olumsuz grupla da ilişkim yok" yanıtını verdiğini belirterek, "Hasarı karşılamam istendi. Ben de kabul ettim. Mahkemeden hasar tespit miktarı gelecek ve onu ödeyeceğim" diye konuştu. Lise son sınıfta okuyan Salih üniversite sınavlarına hazırlandığını ve grafik tasarım bölümünde okumak istediğini söylüyor. Salih'in annesi ise oğlunun sadece hobi olarak, tek başına, duvarlara yazı yazdığını, başka hiçbir amacı olmadığını söylüyor.

Haber: Hamdi Ateş
Kaynak: www.yenisafak.com.tr