Aydın’ın başlıca simgeleri arasında yer alan “Üçgözleri” bünyesindeki Tralleis Antik Kenti, ziyaretçi akınına uğruyor.
Abone olAydın’ın başlıca simgeleri arasında yer alan “Üçgözleri” bünyesinde barınan Tralleis Antik Kenti, özellikle hafta sonları başta olmak üzere ziyaretçi akınına uğruyor.
Aydın merkez Kemer Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Tralleis Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, Aydınlılar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Özellikle hafta sonlarında olmak üzere Tralleis Antik Kenti’ne gruplar halinde gelen vatandaşlar, kentin en önemli yapısı Üçgözler ve kaza alanını gezerek; görevlilerden antik kentin tarihi ve devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgiler alıyor.
DAHA ÇOK ZİYARETÇİ HEFELENİYOR
Turist çekebilmek için tanıtımın çok öneli olduğuna dikkat çeken Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Tralleis’e turist çekebilmek için yapılan çekimlerin bir ulusal kanalda yayınlandığına anımsattı. Çerçioğlu, yabancı televizyon kanallarıyla da görüşmeler yaparak yurt dışında da Tralles’i tanıtmak için çaba göstereceklerini ifade etti.
Turist gelmesi için kentin bir an önce gün yüzüne çıkarılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Vali Hüseyin Avni Coş da, çıkarılan eserlerin korunaklı alanlarda sergilenma imkanı yoksa eserleri gün yüzüne çıkarmanın bir anlamı olmadığını dile getirdi. Tarihi kazıların bilimsel bir çalışma olduğunu dikkat çeken Vali Coş, kazı işleminin sarrafın altını işlemesi kadar çok dikkat edilmesi gerektiren bir işlem olduğunu belirtti.
TRALLEİS ANTİK KENTİ
Efsaneye göre Argoslular ve barbar Trakyalı Tralleislilerce kurulmuştur. Ancak daha önceleri Karialılarca kullanılmış bir kent olmalıdır. İ.Ö. 334'te İskender tarafından alınmasından sonra, Hellenistik kralıklar arasında sık sık el değiştirmiştir. Bergama krallık çağında ise yontuculukta zirveye ulaşmış.
Bergama Zeus sunağında çalıştıkları bilinen Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasını yetiştirmiştir. Strabon tarafından halkının zenginliği anlatılan kent üzerinde bugün ayakta kalan tek yapı, Aydınlılarca Üçgözler olarak adlandırılan İ.S. II. yüzyılda yapılmış gymnasiona ait kalıntıdır. Nekropol kentin güneyinde modern Aydın'ın üzerinde yer alıyor. Yapılan kazılarda ele geçen yazıtlardan ve antik çağ yazarlarının anlattıklarından, Hellenistik Dönemde Zeus Larasios tapınağı ve buna bağlı Zeus Larasios kültünün varlığı anlaşılmaktadır. Ancak yeri bugün kesin olarak belli değildir. Bunun dışında agora, tiyatro, stadion kentin diğer yapılarındandır.