BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Trakya'nın turizme açık tek mağarası

Trakya'nın turizme açık tek mağarası Dupnisa Mağarası, Kırklareli'nin turizmdeki önemli kozlarından biri oldu.

Abone ol

Yıldız Dağları'nda yer alan Dupnisa Mağarası, Kırklareli'ne 58, İstanbul'a 230 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 270 civarında merdiven bulunan mağaranın ''Kuru ve Sulu Mağara'' adı verilen bölümleri ziyarete açık, yarasaların doğal yaşam alanı konumundaki, ''Kız Mağarası'' bölümü ise ziyarete kapalı tutuluyor. Bu bölümde yüzlerce yarasa yaşıyor.

Mağaraya alt kısmından girildiğinde, Sulu Mağara'dan akan derenin serinliğinin hissedilmesinin yanında, mağara dışındaki hava sıcaklığı bu bölümde, üçte bir oranında düşük hissediliyor. Sulu Mağara bölümünden 200 metre ileride merdivenle Kuru Mağara bölümüne geçiliyor. Burada da 200 metrede keskin soğuk yerini sıcak havaya bırakıyor. 

Dupnisa Mağarasının, sulu mağara bölümünden geçen su, Demirköy ilçesindeki Türk-Bulgar sınırı Rezve Deresine akıyor.

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli turizminde Dupnisa Mağarası'nın önemli bir yer tutuğunu söyledi.

KAMP PLANLANIYOR

Aydoğdu, Dupnisa Mağarasını hafta sonları ziyaret edenlerin sayısının 2 binlere ulaştığını ve bunun da il için önemli turizm faaliyeti olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Trakya'nın turizme açılan tek mağarası olan Dupnisa Mağarası, Kırklareli turizminde önemli bir yer tutuyor. Dupnisa'ya ulaşımın sağlandığı yolun bir bölümünde stabilize kısım var. Orayı asfaltlamayı düşünüyoruz. Burasını yaptığımız takdirde daha fazla insan buraya gidecek. Buraya gelen doğa sevenlerin bir çoğu kamp kurmak istiyor. Bunların konaklamaları için mağaranın uzak bir köşesine doğal ortamı bozmayacak bir alan yapma planımız var. Bu işin de özel sektör tarafından yapılmasını istiyoruz. Bu belki zaman alacak ama bunu yapmak zorundayız.'' 

Dupnisa Mağarası'nın turizmde öneminin yanı sıra, Kırklareli'nin keşfedilecek bir çok güzelliğine işaret eden Aydoğdu, ''Kırklareli, temiz denizi, keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikleri, Dupnisa Mağarası, açık hava müzesi görünümündeki Fatih Dökümhanesi ve Aşağıpınar kazı alanıyla ülkemizin cennet yörelerinden biri. Herkesi bekliyoruz'' dedi.

 MAĞARAYA NASIL GİDİLİR

İstanbul'dan gelecek ziyaretçiler, Silivri, Çerkezköy, Saray, Vize yoluyla Pınarhisar'a varmadan Poyralı köyü güzergahını veya Çorlu, Lüleburgaz yoluyla Pınarhisar'ı geçtikten sonra aynı güzergahı izleyerek mağaraya ulaşabiliyor.     

Edirne yönünden gelenler ise Edirne, Kırklareli, Üsküp veya Pınarhisar yoluyla Poyralı köyü güzergahını izleyerek Dupnisa Mağarası'nı ziyaret edebiliyor.