BIST 8.664
DOLAR 34,34
EURO 37,40
ALTIN 3.013,17
HABER /  GÜNCEL

Trajedisi mücadele enerjisi oldu

Silah küresel ticaret sözleşmesi için New York'taki uluslararası görüşmelere katılan David Grimason'ın oğlu 2003'de İzmir'de bir serseri kurşunla öldürülmüştü.

Abone ol

Dokuz yıl önce İzmir Foça'da 2 buçuk yaşındaki oğlu bir serseri kurşunla öldürülen David Grimason küresel silah ticaretinin ortak kurallarla yönetilmesi için yürütülen kampanyanın bir neferi olarak New York'taki uluslararası konferansa katılıyor.

Bir küresel silah ticareti sözleşmesi hazırlamak için hükümetler düzeyindeki temaslar artık olgunlaştı. Türkiye de küresel ticaretin ortak kurallarla yürütülmesini destekliyor.

New York'taki toplantının kararlı kampanyacılarından biri olan David Grimason BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, oğlunun ölümü nedeniyle başlangıçta Türkiye'de bireysel silahlanmaya karşı başlattığı çalışmaları şimdi küresel silah ticaretine yönlendirdiğini söyledi.

Çocuğu 2003’de Foça’da öldürülmüştü

Grimason'ın ve eşi Özlem'in oğulları Alistair, İzmir Foça'daki bir sokak kafeteryasında yan masadaki tartışmada ruhsatsız silahına davranan bir kişinin etrafa da yönlendirdiği kurşunlardan birinin isabet etmesi sonucunda, 7 Temmuz 2003'te ölmüştü.

Ateş açma olayında yan masadaki bir kişi de ölmüş, diğeri de yaralanmıştı.

Grimason, yaptığı araştırmalar sonucunda o günlerde Türkiye'de 8 milyon silahın olduğunu ve bunlardan sadece bir milyonunun ruhsatlı olduğunu belirlediğini söylüyor.

New York'taki toplantıya katılmak için gittiği ABD'den telefonla sorularımızı yanıtlayan Grimason, yarın Kenyalı delegeler ile, daha sonra da silahlı şiddete karşı duran Amerikalıların oluşturduğu bir grupla bir araya geleceğini söyledi.

Kenya da, bireysel silahlanmanın kontrolsüz bir şekilde yaygın olduğu bir ülke konumunda.

Ülkelerin uluslararası silah ticaretini belli kurallara bağlayabilecekleri ve tek tek beklenti ve talepleri karşılayacak ortak bir zeminde buluşup buluşamayacaklarını görmek için yaklaşık bir ay kadar beklemek gerekecek.

Kimi ülkeler, örneğin Çin, cephane malzemelerinin, olası bir sözleşmenin kapsamı dışında olması gerektiğini ifade ediyor.

Türkiye ise konvansiyonel silahlarla ilgili bir düzenlemeyi destekliyor.

'Daha güvenli bir dünya'

Bireysel silahlanma karşıtı ve bugünlerde küresel silah ticaretinin düzenlemesine destek veren Davir Grimason, böyle bir sözleşmenin, dünyanın biraz daha güvenli bir yer olmasının önünü açacağını umuyor.

Bir ay sürmesi beklenen görüşmeler sonunda metin üzerinde uzlaşılırsa, kuralların yürürlüğe girmesi için ülkelerin tek tek onaylaması gerekecek.

David Grimason, ülkelerin kendi sınırları içinde ürettikleri ve sattıkları silahların olası bir sözleşmenin kapsamı dışında olacağını söylemekle birlikte küçük silahlarla ilgili sorunu da dile getiriyor.

Grimason, bu silahların, dünyanın her yerinde yasal ortamlarda ve büyük sayılarda üretildiğini, karaborsada rahatlıkla bulunabildiğini söylüyor; "Dolayısyla musluğu kapatmalıyız, bu silahların ortalıkta satılmasını engellemeli ve insanların bu silahları istemeyeceği koşulları hayata geçirebilmeliyiz " diyor.