BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,31
ALTIN 2.932,37
HABER /  DÜNYA

Trafikteki tehlike

Türkiye Araç Muayene İstasyonu (TÜVTÜRK) yetkilisi Koray Özcan, Türkiye’de trafikte bulunan toplam araç sayısının 16 milyonun üzerine çıktığ...

Abone ol

Türkiye Araç Muayene İstasyonu (TÜVTÜRK) yetkilisi Koray Özcan, Türkiye’de trafikte bulunan toplam araç sayısının 16 milyonun üzerine çıktığını ve bu araçların yüzde 25’inin muayenesinin bulunmadığını belirtti.
Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından Kayseri’de düzenlenen ’’Trafik Güvenliği Semineri’ne katılan TÜVTÜRK yetkilisi Koray Özcan, ’’Araç Muayene İstasyonları’ konulu bir sunum yaptı. Türkiye’deki karayollarında seyir halinde bulunan, trafikte yer alan araçların yüzde 25’inin muayenesinin olmadığını söyleyen Özcan, ’’Motosikletler ve traktörler, trafikte en önemli sorunu taşıyan araç çeşitleri. Ticari araçlar da aynı şekilde ama traktör ve motosikletlerin yüzde 80’i hiç muayeneye gelmiyor. Bunların hepsi potansiyel birer tehdit çünkü trafikteki her 5 araçtan birinin muayenesinin olmadığını düşünürsek bunlar birer potansiyel tehdit olarak aramızda dolaşıyor’’ diye konuştu.
TÜVTÜRK olarak 2013 yılında araç sahiplerine 6,5 milyon SMS gönderdiklerini ve araçlarının muayenesini yaptırmalarını hatırlattıklarını ifade eden Özcan, ’’Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü çok kıymetli bir çalışmaya imza attı ve 2013 yılının Mayıs ayında muayenesi olmayan bütün araç sahiplerine bir mektup gönderdi. O tarihte gördük ki, ülkemizde 4 milyon 200 bin araç muayenesiz. Yani ülkemizde 16-17 milyon araç olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin araç parkının, Türkiye’nin araç varlığının yüzde 25’inin muayenesiz olduğunu gördük. Bugün itibarıyla da bu böyle’’ şeklinde konuştu.

’’ARAÇ SAHİBİ BİLİNÇLİ DAVRANSAYDI MUHTEMELEN 11 GENCİMİZİ KAYBETMEYECEKTİK’’
Araçların yüzde 25’inin yani her 5 araçtan birinin muayenesiz trafikte seyir halinde bulunmasının çok büyük riskleri olduğunu kaydeden Özcan, şunları söyledi:
’’Muayenesiz araçların trafikte ne büyük risk oluşturduğunun en son örneği, geçen cumartesi günü Kayseri’de meydana gelen kazada yaşandı. Kazayı yapan araç ilk olarak 2008 yılının Mayıs ayında bizim Denizli’deki muayene istasyonumuza geliyor. Bu araç muayenede kalıyor, yani muayeneden geçemiyor. Daha sonra muayene tekrarına gelmiyor. Yaklaşık 7 ay sonra 2009’un Ocak ayında tekrardan muayeneye geliyor ve yine kalıyor. Daha sonra aracın kusuru gideriliyor ve istasyonumuzda muayeneden geçiyor. Aradan 1 yıl geçiyor, muayene zamanı geliyor ve tekrar istasyonumuzda ağır kusur nedeniyle muayenede kalıyor. Bir ay sonra tekrar geliyor ve kusurunu giderdiği için muayeneden geçiyor. 10 Şubat 2010 tarihi, aracı bizim istasyonda son gördüğümüz tarih. 2011’de muayeneye gelmesi gerekirken gelmiyor, 2012’de, 2013’te de gelmiyor. Aradan 2,5 yıl geçiyor ve maalesef 11 kişinin öldüğü bu kaza oluyor. Keşke bu aracın sahibi bilinçli davransaydı ve istasyonumuza gelseydi. Muhtemelen bu gençleri kaybetmeyecektik.’’
Özcan, Kayseri’deki kazaya karışan aracın satılmış ve el değiştirmiş olabileceğini de belirterek, ’’Zira muayenesiz araçların da satışı mümkün. Satış işlemlerinde muayenesinin olup olmadığı şartı aranmıyor ancak Emniyet Genel Müdürlüğü bu konudaki çalışmasını tamamladı. Çok yakın zamanda muayenesi olmayan bu araçların satışı yapılamayacak. Bu şekilde bir kontrol noktası daha oluşturulmuş olacak’’ dedi.
Sunumunda, muayene istasyonlarına gelen ilginç araçların fotoğraflarını da davetlilerle paylaşan Özcan, bir araç sahibinin LPG tankını, otomobilinin arka koltuğunun önüne taktırdığını, bir cip sahibinin ise aracının bagaj kapağı üzerine ilave koltuk yaptırdığını, bunun gibi pek çok ilginç örneklerle karşılaştıklarını belirtti.
Özcan, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarının hizmete girmesiyle birlikte yıllar itibarıyla ölümlü trafik kaza sayılarında azalma görüldüğünü, bunda bölünmüş yolların etkisinin de olduğunu sözlerine ekledi.
(İHA)