Sezer, 5495 sayılı Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu onayladı.
Abone olCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5495 sayılı Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu onayladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapan kanunla, araçların ağırlık ve boyut kontrollerini yapmak, yaptırmak, denetlemek ve aykırı görülen durumlarda suç veya ceza tutanağı düzenlemek görevi, Karayolları Genel Müdürlüğünden Ulaştırma Bakanlığına devredildi.
Kanuna göre, Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımasına ilişkin gerekli koordinasyonu sağlayacak, araçların muayenelerini yapacak ya da yaptıracak, muayene istasyonlarını denetleyecek.
Bakanlık, araçların muayenelerini yaptırmayanlar ya da yapmayanlar hakkında idari para cezası verecek.
Denetimler sonucunda, kanuna aykırı hareket ettiği belirlenen işletme sahiplerine bin YTL idari para cezası verilecek.
Yetkilendirme konusu işletme şartlarında giderilebilecek eksiklik olması halinde, işletme sahibine, eksiklikleri gidermesi için azami 15 gün süre verilecek. Bu sürede de eksikliklerin giderilmemesi halinde, izin belgesi iptal edilecek.
Karayolları Genel Müdürlüğünce, araçların ağırlık ve boyut kontrollerinde kullanılan ve genel müdürlüğün diğer hizmetleriyle ilişkili olmayan bina, arazi, arsa gibi taşınmazlar ile tesisat ve teçhizat, Ulaştırma Bakanlığına devredilecek.
Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılacak yetkilendirmeyle tahsis edilen taşınmazlar ile devredilen tesisat ve teçhizatın kullanılması, Maliye Bakanlığının görüşü alındıktan sonra yapılacak.
CEZALAR
Taşıma sınırı üstünde yolcu alanlar 50 YTL, karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapanlar; yükü karayoluna değecek, düşecek, dökülecek ve gürültü çıkaracak şekilde yükleyenler; yükü, her çeşit yolda ve yolun her eğiminde dengeyi bozacak şekilde yükleyenler; sürücünün görüşüne engel olacak, aracın sürme güvenliğini bozacak ve tescil plakaları, ayırım işaretleri, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek şekilde yükleyenler ile çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçları çekenlere 100 YTL para cezası uygulanacak.
Tehlikeli ve zararlı maddeleri, gerekli izin ve tedbirler almadan taşıyanlar, ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı olan eşyayı izin almadan yükleyen, taşıyan ve taşıttıranlar 200 YTL para cezasına çarptırılacak.
Taşıma sınırı üstünde yük alınan, yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirenlere bin YTL, bu hükümlere aykırı yük gönderenlere 2 bin YTL idari para cezası kesilecek.
Kanunda yazılı trafik suçunu işleyenler hakkında, yetki sınırları içinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinin il ve ilçe kuruluşlarındaki görevliler tutanak düzenleyecek.