Emniyet kemerinin doğru kullanılmaması trafikte ölümcül hatalara sürüklüyor.
Abone olİleri sürüş teknikleri uzmanları, emniyet kemerinin doğru kullanılmaması nedeniyle en ufak kazada bile ölümcül sonuçlar yaşanabildiğini söyledi.
Türkiye’de son dönemde yapılan bilinçlendirme, eğitim çalışmaları, denetimler ve araç üreticilerinin geliştirdikleri sistemler sayesinde emniyet kemeri kullanma alışkanlığı yaygınlaşmaya başladı.
Güvenli sürüş teknikleri uzmanı Cantek Hurmoğlu, Türkiye’de emniyet kemerinin doğru kullanılmadığını kaydetti. Cantek Hurmoğlu, emniyet kemerinin doğru kullanılmaması halinde düşük hızlarda bile ölümcül sonuçlar ortaya çıkabileceğini aktardı.
Hurmoğlu, "Biz emniyet kemerini takıyor ve bırakıyoruz. Fakat emniyet kemeri vücudumuza yapışmıyor. Oysa elimizle boşluğu alıp, hem alt hem de üst kısmın tamamen vücudumuza temas etmesini sağlayamalıyız. Bizim en büyük yanlışlarımızdan biri de özellikle kışın kalın elbiselerle aracın içine oturuyoruz. O elbiseler vücutla emniyet kemeri arasında bir boşluk bırakıyor. O yüzden araç kullanırken genelde emniyet kemerinin vücuda temas etmesini sağlayacak elbiseler tercih etmeliyiz" diye konuştu.
Yükseklik ve alçaklık ayarının büyük önem taşıdığını kaydeden Hurmoğlu, emniyet kemerinin omuzla boyun arasına denk gelen kısmının vücuda temas etmesi gerektiğini, bu sayede kemerin gerçek işlevini yerine getirebileceğini vurguladı.
KAFALIK DOĞRU AYARLANMALI
Emniyet kemerinin yanında koltuklardaki kafalıkların yanlış kullanımının da ölümcül kazalara davetiye çıkarabildiğine değinen Cantek Hurmoğlu, şunları kaydetti:
"Biz kafalığı genelde çok iyi kullanmıyor ve önemsemiyoruz. Ama bu kafalık kaza esnasında emniyet kemeriyle birlikte gerçekten içindeki insanları çok fazla koruyabilecek iyi bir mekanizma. Bunun için doğru bir ayar olması gerekiyor. Kafa ile kafalık arasındaki mesafe en fazla 2.5 santim ya da 3 parmak olmalı. Kafalığın orta noktasını da göz hizamıza gelecek şekilde ayarlayabilirsek en doğru pozisyon budur. 13 kilometre hızla yaşanan bir kazada bile kafa yaklaşık olarak 46 santim yer değiştirebiliyor, kafalığı doğru ayarlayamadıysak boyun kırbaç hareketini yaparak kırılıyor. Aslında kişi düşük hızdaki kazadan hiçbir zarar görmeyecekse bile kafalığı doğru kullanmadığı için çok büyük zarar görebiliyor."
ARAÇ KULLANMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK
Türkiye’de emniyet kemeri ve kafalığın doğru kullanımı konusunda yeterli bilincin olmadığını dile getiren Cantek Hurmoğlu, üniversite mezunu araç sahiplerinin bile güvenli araç kullanma kültürüne sahip olmadığı için trafikte çok büyük ve ölümcül hatalar yapabildiğinin altını çizdi. "Türkiye’de herkes araç kullanmayı çok iyi bildiğini düşünüyor" diyen Cantek Hurmoğlu, en büyük yanılgının da buradan kaynaklandığını kaydetti.