BIST 10.026
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.053,53
HABER /  GÜNCEL

Trafik kazaları azaldı

Trafik kazası sayısında yüzde 16.4, kazalara bağlı ölü sayısında da yüzde 15.8 oranında azalma sağlandı.

Abone ol


Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Celal Uzunkaya, ''2008 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ölümlü trafik kazası sayısında yüzde 16.4, kazalara bağlı ölü sayısında da yüzde 15.8 oranında azalma sağlandı'' dedi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığınca Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde 7. Bölge Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Uzunkaya, toplantıda yaptığı konuşmada, ''Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri''nin 1 Ocak 2008 tarihinde ülke genelinde uygulamaya konulduğunu anımsattı.

Söz konusu proje ile trafik teşkilatının, tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli şekilde yoğun çalışma içerisine girdiğini ifade eden Uzunkaya, şunları ifade etti:

''Bu proje, eğitim, denetim, altyapı, ilk yardım hizmetleri, iletişim enformasyon, motivasyon, denetleyicilerin denetimleri ve diğer bağlantılı olabilecek destek unsurlarından kaynaklanan temel ayaklar üzerine kurulmuştur. 2008 yılının ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre ölümlü trafik kazası sayısında yüzde 16.4, kazalara bağlı ölü sayısında da yüzde 15.8 oranında azalma sağlandı. Oysa 2007 yılında, bir önceki yıla oranla gerek ölümlü, gerekse yaralamalı kaza sayısı ile ölü ve yaralı sayıları yüzde 10 artmıştı. Bu artışın durdurularak, özellikle ölümlü kaza sayısında azalma sağlanmış olması toplumun desteğiyle neler kazanılabileceğini ifade etmesi açısından da son derece anlamlı, önemli ve ümit vericidir. Tüm kurum ve kuruluşlar bu inancı destekleyecek, bu olumlu tabloyu güçlendirecek çaba gayret içine girerse her yıl yüzde 20'leri aşan bir iyileştirme olur. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da himayelerinde başlatılan 'Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat' projesindeki temel hedeflerimizden birisi olan kazalardaki ölüm oranını her yıl üçte bir oranının aşağıya çekilmesi hedefine de hızla yaklaşmış oluruz.''


5 MİLYON CEZA UYGULANDI


2007 yılında Türkiye genelinde 6 milyon 640 bin trafik cezası uygulandığını ve 658 milyon YTL tahsil edildiğini ifade eden Uzunkaya, ''2008 yılının ilk yedi ayında ise 5 milyon trafik cezası uygulandı ve 530 milyon YTL trafik cezası tatbik edildi. Biz denetimi, eğitimi, altyapıyı ve diğer unsurları iyileştirmek için denetim ve ceza uygulamalarını kullanmak zorundayız'' diye konuştu.

Uzunkaya, trafik personellerinin ceza yazarken bile bir eğitici olarak öne çıkmasını amaçladıklarını kaydetti.

2008 yılının ilk yedi ayında 1 milyonu aşkın kişiye trafik eğitimi verdiklerini de anlatan Uzunkaya, ''21 bin 500 trafik personelinin de 6 binini eğitimden geçirdik. Bu, hem kendimizin var olan eksikliklerini, aksaklıklarını iyileştirme adına hem de yol kullanıcıları olan hedef kitlenin eğitimi adına son derece önemlidir'' dedi.


VATANDAŞLARIN KAZA TUTANAĞI HAZIRLAMASI


Uzunkaya, 1 Nisan 2008 tarihi Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklike maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların trafik polisini beklemeden kaza tutanağı hazırladıklarını, bunun da son derece önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Söz konusu uygulamanın gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulandığını ifade eden Uzunkaya, ''Ülkemizde medyana gelen kazaların yüzde 88'i maddi hasarlı kazalardan oluşuyor. Bu rakam günlük 2 bin kazanın maddi hasarlı olduğunu gösteriyor. Geçen 4 ay içinde 200 bini geçen bir rakamla vatandaşlarımız kendi tutanaklarını düzenledi. Bu da toplam maddi hasarlı kazaların yüzde 70'ini oluşturuyor'' dedi.


KAZALAR, ÖLENLER, SAVAŞLAR


Dünyada her yıl 1 milyon 250 bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğine de dikkati çeken Uzunkaya, şöyle devam etti:

''Bugüne kadar trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı, tüm dünya savaşlarında hayatını kaybedenlerden fazladır. Ülkemizde de bilinen tüm ölüm nedenleri arasında trafik kazası sonucu ölümler, üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde her yıl 5 bin civarında kişi kazalarda hayatını kaybediyor, ama kaza sonrası tedavi sürecindeki ölümlerle beraber 9-10 bin insanımız ölüyor. 2007 yılında 5004 kişi kaza yerinde öldü. 830 bin kazada 188 bin 500 insanımız da yaralanmış ya da sakat kalmıştır. ''

Trafik kazalarının ülke ekonomisine de büyük zararının olduğunu ifade eden Uzunkaya, ''Sadece kazaya karışan araçların hasarları anlamında değil, reel olarak trafik kazalarında ölenlerin, yaralananların ve bunlarla ilgili olması gereken üretim artı, değer kayıpları hesaplandığında her yıl 12-13 milyar YTL milli servet kaybı meydana geliyor. Bu rakam Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 2.2'sine, yıllık reel yatırım bütçesinin de yüzde 75-80'ine tekabül ediyor'' diye konuştu.