BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,35
ALTIN 2.835,26
HABER /  GÜNCEL

Trafik cezası her an kapınızda

Trafikte kesilen cezaların tahsilatı şu sıralar hız kazandı. Daha önceleri pul parası tahsisatı olmadığı için tebliğ edilmeyen cezalar, her an kapınıza gelebilir.

Abone ol Size de çıkabilir

Pul parası bulundu, trafik cezaları tebligatı başladı. Unuttuğunuz hatta belki de işlemediğiniz bir suçun cezası her an kapıda olabilir.

Pul parası tahsisatı olmadığı için bir yıldır tebliğ edilemeyen 6 milyon 623 bin trafik cezasının tebligatına başlandı. Bu, her iki motorlu araçtan birinin plakasına ceza kesildiğini gösteriyor. Şimdiden 2.5 milyon ceza yağdı.

CEZANIZ MUHTARDA BEKLİYOR OLABİLİR
Toplam tutarı 429 milyon YTL olan cezalar on gün içinde vergi dairelerine ödenmezse ikiye katlanıyor: Süreyi geçirmeyin ve her ihtimale karşı muhtarlığa bir uğrayın. Çünkü tebliğ edilemeyen cezalar muhtarlıklara bırakılıyor.

"BEN SUÇ İŞLEMEDİM" FERYATLARI BÜYÜDÜ
Ve sürpriz: Birçok sürücü, genellikle fahri müfettişlerce tutanaksız cezalar yüzünden haksızlığa uğradığını, cezası kesilen suçu işlemediğini öne sürüyor.


'Evlere servis' ceza!

Geçen yıl pul parası olmadığı için bir türlü gönderilemeyen trafik cezaları sürücülerin evlerine postalanmaya başlandı. Yalnızca İstanbul'da 860 bin sürücüye yüklü miktarda ceza geldi. Cezalar on gün içinde vergi dairelerine ödenmezse ikiye katlanıyor.

Sürücüler için 2005'in sürprizi "evlere servis" trafik cezası oldu. 2004 yılında plakaya kesilen ancak pul parası olmadığı için tebliğ edilemeyen cezalar sahiplerine ulaştırılmaya başlandı. Türkiye genelinde yaklaşık 2.5, İstanbul'da ise 860 bin sürücünün evine veya ikamet ettiği muhtarlığa cezalar tebliğ edildi. Türkiye genelinde ise 429 milyon YTL ceza dağıtıldı. Cezaların tebliğattan sonraki 10 gün içinde vergi dairelerine ödenmesi gerekiyor. Ödenmemesi halinde ceza miktarı iki katına çıkıyor. Eğer tekrar ödenmez ise ceza bir kere daha ikiye katlanıyor.

623 BİN CEZA KESİLDİ
Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 6 milyon 623 bin 251 ceza kesildi. Bu cezaların yaklaşık 2.5 milyonu plakaya kesilmiş. Ancak 2004 yılında kesilen bu cezalar ödenek yokluğundan dolayı sürücülere gönderilemedi. Geçtiğimiz ay ödenek çıkınca trafik tutanakları sürücülerin adreslerine gönderilmeye başlandı. 2004 yılında 1 milyon trafik cezasının kesildiği İstanbul'da 860 bin ceza adrese tebliğatla ulaştırıldı.

TARTIŞMA YARATTI
Ancak sürücünün haberi olmadan plakaya yazılan bu cezaların hakkaniyeti de tartışma konusu. 1988 yılında Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılandeğişiklikle plakaya ceza kesildiğini söyleyen Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Mehmet Naldöven, "Trafik memuru görmediğine değil, gördüğüne yazar" diyor. Ancak farklı düşünenler de var. Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İl Han Özay da geçtiğimiz hafta kendisine de aynı gün içinde iki ayrı trafik cezası geldiğini söylüyor. Özay, cezanın aynı gün ve aynı saatte yazıldığını dikkat çekerek, "Birinde kanun maddesiyle cezanın nedeni belirtiliyor, diğerinde ise neden belirtilmemiş. Biri 80, öteki ise 40 milyon lira" diyor.

PLAKAYA CEZA NEDİR?
Karayolları Trafik Kanunu'nun plakaya ceza yazılmasını belirten 116'ıncı maddesi şöyle: "Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir."
İnci DÖNDAŞ / HABER MERKEZİ