BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.967,46
HABER /  GÜNCEL

Trafiğe çıkacaklara altın tavsiyeler

Bayramlarda yollara çıkan otomobil sayısının artmasıyla kaza oranlarında büyük bir artış görünüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sürücülere tavsiyeleri şöyle sıralanıyor.

Abone ol

Bayramlarda yollara çıkan otomobil sayısının artmasıyla birlikte kaza oranlarında büyük bir artış görülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istatistikleriyle kaza bilançoları ve sürücülere bazı tavsiyeler.

1980-2004 yılları arasındaki şeker bayramlarında toplam 191 gün tatil yapıldı. Bu sürede 4 bin 426 trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 3 bin 441 kişi hayatını kaybetti ve 8 bin 254 kişi yaralandı.

Bayram uzadıkça, ölü sayısı artıyor

Ramazan bayramlarında en az ölüm 1997 ve 2001 yıllarındaki dörter günlük bayram tatillerinde gerçekleşti. En fazla kaybın yaşandığı yıl ise 1999 oldu.

Dokuz günlük bayram tatilinde 153 trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 239 kişi hayatını kaybetti ve 318 kişi yaralandı. Geçtiğimiz yıl dokuz günlük ramazan bayramı tatili süresince ise 101 ölümlü trafik kazasında 138 kişi hayatını kaybederken, 162 kişi yaralandı.

Kazaların yüzde 97’si sürücü hatası

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de geçtiğimiz yıl meydana gelen trafik kazalarının yüzde 97'sinin sürücü hatalarından kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar, hata payını en aza indirmek için sürücüleri uyarıyor.

Bu uyarıları dikkate alın

Uzun yola uykusuz ve yorgun çıkmayın. Mutlaka iki saatte bir dinlenin ve daha sonra araç kullanın. Uykunuz varsa hiç zaman kaybetmeden hemen uygun bir yerde mola vererek dinlenin.

Yola çıkarken üzerinize rahat hareket edebileceğiniz giysiler seçin. Gereksiz derecede kalın giyinmek sürüş güvenliğinin yanı sıra korumaya çalışılan sağlığı da risk altına sokar. Çok kalın tabanlı çizme ve botlar, gaz, fren ve debriyaj pedallarına basma hassasiyetini azaltır.

Yolculuk esnasında ağır ve yağlı yemekler yemeyin.

Kazaların yoğunlaştığı yerler, hedefe yakın olan yerlerdir. Yolculuğun en tehlikeli bölümü olan son 40-50 kilometrede özellikle dikkatli olun.

Kaynak: CNNTURK