BIST 10.095
DOLAR 35,33
EURO 36,59
ALTIN 2.990,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Trabzonlu kadınlar girişimci oldu

Trabzon'un meşhur telkari, kazaziye ve hasırları 4 bin 500 kadına ekmek kapısı oldu.

Abone ol

Trabzon'da, özellikle ev hanımı kadınların el emeği göz nuru olan ve bacasız sanayi kabul edilen telkari, kazaziye ve hasır sektörü, yaklaşık 4 bin 400 kişiye ekmek kapısı oluyor.

Doğu Karadeniz'in 4 bin yıllık geçmişe sahip kenti olan ve yeterli sanayi kuruluşunun bulunmadığı Trabzon'da, el sanatları deyince yüzükten kolyeye, bilezikten küpeye, bileklikten çeşit çeşit takı ürünlerine, tespihten plaketlere kadar sayısız ürünün el emeğiyle üretildiği hasır, telkari ve kazaziye sanatları akla gelir.

Kaliteli bir ürünün usta ellerde günlerce çalışılarak ortaya çıkartılması sebebiyle büyük emek isteyen bu sektörde özellikle herhangi bir işte çalışmayan ancak evlerinin geçimine katkı sağlamak isteyen ev hanımları öne çıkıyor.

Ev hanımlarının yanı sıra atölyelerde el sanatları ustalarının el emeği ve göz nuruyla üretilen yöreye has hasırın yanı sıra telkari ve kazaziye sektörü, yaklaşık 4 bin 400 kişiye ekmek kapısı oluyor.

Armağan ediliyor

El sanatlarına meraklı olan ve bu sanatların tanıtımı amacıyla konuklarına benzer ürünler armağan eden Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Atatürk Köşkü yanındaki benzer ürünlerin satıldığı bir iş yerini gezerek, işletmecisi Hamdi Levent Seyhan'dan bilgi aldı.

Kızılcık, Trabzon'a gelen konuklarına yöresel el sanatları ürünlerinin yanı sıra genellikle 'Bir yıl kahvenin kırk yıl hatırı var'' sözü gereği kahve fincan takımı armağan ettiğini anlatarak, konuklarının son derece memnun kaldığını ifade etti.

Kazaziye, telkari gibi el sanatlarının Trabzon'un el işçiliğinde çok önemli yer teşkil ettiğini anlatan Kızılcık, ''El emeği göz nuru olan ve özellikle kadınlarımızın ürettiği bu ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. İlerleyen yıllarda altın ile gümüş olarak yapılan kazaziye ve telkari ürünlerinin ülkemizde daha da tanınır, görünür ve beğenilir olmasını ümit ederim ki çok daha fazla vatandaşımızın da bu işten ekmek yemesini sağlamış olacağız'' dedi.

Kızılcık, büyük sanayi görülmemekle beraber Trabzon'da evlerde 4 bine yakın insanın el sanatları ile uğraşarak üretime katkı sağladığını vurgulayarak, ''Bu açıdan bu sanatı desteklememiz, teşvik etmemiz ve tanıtmamız gerekir'' diye konuştu.

Gelecek vaat ediyor

Trabzon Valisi Kızılcık, Trabzon'da el sanatları deyince akla ilk önce telkari ve kazaziyenin geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Hasır ve telkari sektöründe yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. Üretilen bu ürünlerin aynı zamanda satılması gerekiyor. Trabzon, el sanatı deyince hasır ile bilinir ama son dönemde özellikle kazaziyede de çok ciddi gelişmeler oldu. Yaklaşık 400'e yakın vatandaşımız da bu alanda iştigal ediyor ve 10 yıllık geçmişi olan bu sanatın 400 kişi gibi bir rakama bağlı olması bizim açımızdan ciddi gelecek vaat ediyor.''