BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,28
ALTIN 2.841,56
HABER /  EKONOMİ

Trabzon'dan Türkiye Ekonomisine Bakış

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Karadeniz'i daha fazla zengin etmek istiyorsak elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünlerine çevirmemiz lazım"

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Karadeniz'i daha fazla zengin etmek istiyorsak elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünlerine çevirmemiz lazım" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir otelde düzenlenen toplantıda "Trabzon'dan Türkiye Ekonomisine Bakış" konulu konuşma yaptı. Karadeniz'in Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu aslında geçmişte de böyleydi. Fatih'in İstanbul'u fethettikten sonraki ilk fetih yeri Trabzon'dur. Trabzon gerek siyasetin gerekse ekonominin kesiştiği bir noktadır. Ben özellikle Karadeniz'in her şeyiyle şanslı olduğunu düşünüyorum. Buradaki zenginliklere baktığınız zaman Anadolu ile aranızda Zigana Dağı kadar fark var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tarım sektöründe dünyada fındık ihracatı ile lider konumda olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Fındığın dünyadaki üretiminin yüzde 73'nü Karadeniz gerçekleştiriyor. Tarım eskiden geçim kapısıydı ama artık kazanç kapısı oluyor ve müthiş fırsatlar sunuyor. Dünyanın ekilebilir arazisi açısından 11. sırada olan bu coğrafya, bizler için müthiş bir şans. Son 10 yıla baktığımızda tarım ürünlerindeki fiyat yüzde 176 artmış. Bu bize bir şey gösteriyor. Önümüzdeki dönemde dünyada tarımla uğraşan ülkeler sanayileriyle birlikte ön plana çıkacaklar. Dünya nüfusu heryıl bir Türkiye kadar artıyor. Bugün Asya ve Pasifik bölgelerinde son 10 yılda az gelirliden orta gelirli sınıfına geçen nüfus sayısı tam 500 milyon kişi. Yani bu kişiler köyden kente göç etti ve tüketici oldu. Önümüzdeki dönemde tarıma önem veren toplumlar ön plana çıkacak."

Fındığın ham haliyle satışının yerine işlenerek piyasaya sunulmasının büyük kazançlar sağlayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Karadeniz'i daha fazla zengin etmek istiyorsak elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünlerine çevirmemiz lazım. Fındığın kabuklu kilosu 6 lira ama bunu krokan hale getirdiğinizde 15 lira oluyor. Ayrıca bir de fındık ezmesi yaptığınız zaman 40 lira oluyor. Onun için özellikle tarım ürünlerinden daha fazla para kazanmak istiyorsak muhakkak sanayileşmemiz lazım" diye konuştu.

"Petrol ülkesinde kaçak petrol olur mu?"

Karadeniz'in fındığın yanı sıra çay üretimi ile dünyadaki yüzde 5'lik paya sahip olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, kaçak çayın önüne geçilememesinin önemli bir dezavantaj olduğuna işaret etti.

Dünya'daki en kaliteli çayın Türkiye'de üretildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Karadeniz aslında büyük zenginliğin üzerinde oturuyor. Bugün bütün dünyanın en önemli gelir kaynaklarının başında marka var. Bugün çayın dünyadaki üretiminin yüzde 5'ni yapıyoruz ama ihracatta 20. sıradayız. Dünya'daki en kaliteyi çayı biz üretiyoruz ve ilaç kalıntısı gibi şeyler yok ancak maalesef çayımızı satamıyoruz. Şu işi ben bir türlü anlamadım. Petrol ülkesi Suudi Arabistan'da kaçak petrol satan var mı? Rize ve Türkiye çay üretiyor diyoruz, kaçak çay geliyor, bunu anlamış değilim. Bunun altında yatan yüzde 8 olan KDV'yi bir türlü aşağıya indiremedik. O zaman çayın memleketi Rize'ye dahi kaçak çay girer oldu."

"Artık dünyada para bol olmayacak"

Dünya'da 2002 yılından itibaren artan bir sermaye akımı gözlendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Para bollaştığı zaman parayı rahatça istediğiniz gibi harcarsınız. Bu nedenle 2008 yılında kriz dönemine denk geldik. 2008 ve 2009 yıllarında dünya krizle ve buna bağlı azalan kaynaklarla uğraştı. Daha sonrasında ekonomide karantina dönemine girdik. Bu dönemde de hızla kaynaklar azaldı. Şimdi önümüzdeki dönemde artık dünyada sermaye akımlarının aşağı doğru indiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde artık dünyada para bol olmayacak" ifadelerini kullandı.

Enerji kaynaklarının azalmasına rağmen yeni bir kaynağın tespit edildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Azalan enerji kaynakları derken yeni bir kaynağı, kaya gazını keşfettik. Dünyada yeni dönemdeki enerji kaynaklarından bir tanesi. Dünya rezervlerine baktığımızda Türkiye'nin Güneydoğu ve Trakya bölgelerinde tespit edilemeyen rezervlerimiz var. Bu yeni enerji kaynağı ile ABD dışarıdan 10 liraya ithal ettiği enerjiyi kendisi 3 liraya imal ediyor. Enerjinin ucuzlamasıyla ABD yeniden dünyanın üretim üssü haline gelecek" dedi.

"Müthiş bir başarı öykümüz var"

Hisarcıklıoğlu, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile ilginç bir diyalog yaşadığına değinerek, "Bundan 1.5 yıl önce sayın Cumhurbaşkanımızla İngiltere kraliçesinin sarayında bir yemekteydik. Yanıma eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw oturdu ve Türkiye'nin yaptığı başarıları anlattım. Bunları kendisine anlatmamam gerektiğini ve bildiğini söyledi. Nereden biliyorsunuz dediğimde ise bana evinde çamaşır makinesi, buzdolabı ve fırınının Türk malı olduğunu söyledi. Bugün Avrupa'da satılan dört beyaz eşyadan birisini, her üç televizyondan birisini biz üretiyoruz. Bu müthiş bir başarı hikayesi" diye konuştu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise Karadeniz'in sahil şeridi boyunca çöp fabrikalarına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "10 milyon ton inorganik, 400 bin ton petrol, 500 milyon metreküp evsel atık Karadeniz'e dökülüyor. Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılar ülkemizde bir takım sıkıntılar yaratacaktır ancak bu cennet köşe aranacak bir bölge olacaktır. Yani o güzel yaylalarımızın değerini daha iyi bilmeliyiz" dedi.

Dünya'da 21. yüzyılın çevre odaklı olacağını vurgulayan Ulusoy, şöyle devam etti:

"Dünya'da korunabilen alan yüzde 13.9, maalesef Türkiye'de ise bu rakam yüzde 3.7'dir. Kayseri'de Sultan Sazlığı bitmiş, Manyas Kuş Cenneti kuş cehennemine dönmüş ve Kaz Dağı'nda altın aramak için kazma vurulmuş. Herkesin buradaki doğanın, denizin ve ırmakların değerini bilmesi lazım. Aksi takdirde başka bir ürünümüz yok. Turizmcinin iki ürünü vardır. Birincisi kültür varlıkları, diğeri ise doğa. Biri eksik olursa bu işi tamamlamamız mümkün değil. 1999 yılında Türkiye'de gezebilen vatandaşımızın sayısı 568 bindi. 2013 yılında 6 milyon 178 bin kişi yurt dışına çıkmak kaydıyla 13 milyon insanımız gezmiş. Artık yalnız yurt dışından turist getiren bir ülke değil, kendi insanımızı da gezdiren ve gezdirmeye çalışan bir ülkeyiz."

Toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.