Trabzon’da geçtiğimiz balık avı sezonunda 16 bin 483 ton hamsi, 119 ton istavrit ve 50 ton palamut çıkarıldığı belirtildi. <br/>Trabzon İl G...
Abone olTrabzon’da geçtiğimiz balık avı sezonunda 16 bin 483 ton hamsi, 119 ton istavrit ve 50 ton palamut çıkarıldığı belirtildi.
Trabzon İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, Trabzon, Giresun ve Rize illeri arasındaki yaklaşık 110 km’lik sahil şeridinde ruhsatlı 107 tane gırgır avcılığı olmak üzere toplamda bin 127 balıkçı gemisi olduğunu hatırlattı. Topbaş, “Trabzon İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, Trabzon, Rize ve Giresun illerinde yer alan ruhsatlı bin 127 balıkçıların 28 tanesine Hamsi Avcılığı izin belgesi, 31 tanesine Deniz salyangozu avcılığı izin belgesi, 4 tanesine orkinos taşıma belgesi, 10 tanesine Ortasu trolü avcılığı izin belgesi, 5 tanesine Yazılı orkinos izin belgesi, 2 tanesine Beyaz kum midyesi avcılığı izin belgesi ve 1 tanesine algarna ile kardeş avcılığı izin belgesi düzenlendi” dedi.
Geçtiğimiz av sezonunda 281 bin 340 kg ürüne el konulduğunu ifade eden Topbaş, “2012-2013 avcılık sezonunda 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkarılan Yönetmelik, Tebliğ ve Bakanlık talimatları doğrultusunda karaya çıkış noktalarında Su Ürünleri İşleme Tesislerinde (balık unu ve balık yağı) bu işleme tesislerine yol güzergahında nakil vasıtalarında balık halinde ve perakende satış noktalarında yapılan 981 denetimin 18’inde mevzuata aykırı küçük boyda su ürünlerine 22 bin 152 TL tutarında yasal işlem yapılmış ve 281 bin 340 kg ürüne el konularak mülkiyeti kamuya geçirilmiştir. Bu Ürünlerin büyük bir bölümünü hamsi oluşturmakla beraber 17 kutu Küçük boyda Lüfer, 16 kutu İstavritte de yasa dışı ürüne el konulmuştur” şeklinde konuştu.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan kara sularında avlanan balığın yüzde 68’inin Karadeniz’de avlandığını ve yapılan avcılığının yüzde 65’e yakın oranını hamsinin oluşturduğunu belirten Topbaş, “Su Ürünleri Bilgi İşlem Sistemi kayıtlarına göre ilimizden karaya çıkarılan Hamsi 16 bin 483 ton, İstavrit 119 ton, Palamut 50 ton olmuştur. Rakamların düşük kalmasında bu yıl avcılığın Trabzon ili dışında olmuş olması önemli bir faktör olarak göze çarpmaktadır. Bu doğrultuda ilimizde faaliyette bulunan 12 işleme tesisinde 6 bin 565 ton ürün işlenmiştir. Ülkemizde sadece Trabzon’da faaliyet gösteren bir işleme tesisimiz üretmiş olduğu 566 ton balık yağını insan gıdası olarak tüketilebilecek şekilde ihracatını yapabilmektedir. Sorumlu balıkçılık denizlerdeki su ürünlerini tüketmeden avlamak, işlemek ve değerlendirmek demektir. Sürdürülebilirliğin sağlanması ve her balığa en az bir kez üreme şansı verilmeli parolasıyla Bakanlığımızca denizlerde ve iç sularda ticari ve sportif amaçlı su ürünleri avcılığına bazı sınırlamalar ve yasaklamalar getirilmektedir. Böylece avcılık bir disiplin altına alınarak balık ve diğer su ürünleri korunmaktadır” diye konuştu.
(İHA)