Libyalı yetkililer, Trablus kentindeki petrol deposunda çıkan yangının söndürülmesi için uluslararası destek talep etti. Hükümet, yangın söndürülmezse "büyük bir çevresel ve insani felakete yol açabileceği" uyarısında bulundu.
Abone olLibya'da askeri birlikler ve radikal İslamcı militanlar arasındaki çatışmalarda, Trablus'daki büyük bir petrol deposu roketle vurulmuş ve depoda yangın çıkmıştı. Libyalı yetkililer, petrol deposunda çıkan yangının söndürülmesi için uluslararası destek talep etti.
Hükümet, yangının söndürülmemesi halinde "büyük bir çevresel ve insani felakete yol açabileceği" uyarısında bulundu.
Söz konusu deponun Trablus'daki en büyük tesis olduğu ve 6.6 milyon litre petrol depoladığı belirtiliyor.
Tripoli ve Bengazi'de kanlı çatışmalar
Geçen hafta boyunca devam eden ve Trablus havaalanını ele geçirmeye çalışan radikal İslamcı militanlar ile askeri birlikler arasındaki çatışmalarda en az 97 kişi ölmüştü.
Pazar günüyse çatışmalar Bingazi'de artmış ve en az 38 kişi hayatını kaybetmişti.
Libya Başbakanlık Ofisi tarafından yayımlanan açıklamada, yangının söndürülmesi için talep edilen uluslararası desteğin bir "tedbir" olduğu belirtildi.
Açıklamada "Bazı ülkeler bize yangın söndürmekte uzmanlaşmış uçak ve pilotlar gönderebileceklerini söyledi" denildi.
Tanklarda sızıntılar olabileceği ve büyük patlamalar yaşanabileceği endişesiyle, yanan deponun etrafındaki 3 ila 5 kilometrelik alanın boşaltılması için çağrı yapıldı.
Tripoli'den bildiren BBC muhabiri Rana Jawad, güvenlik sorunu nedeniyle söz konusu bölgenin tahliyesinin zor olabileceğini söylüyor.
'Ateşkes çağrısı'
Yangının çıktığı petrol deposu, Brega petrol ve doğalgaz şirketine ait. Brega, kentteki en büyük petrol dağıtım şirketi.
Depo, havaalanına giden ana yolun üzerinde bulunuyor.
Geçen hafta havaalanını ele geçirmek isteyen militanlarla askeri birlikler arasındaki çatışmaların çoğu da bu yolun yakınlarında gerçekleşmişti.
Hükümet yetkilileri, söz konusu yangının söndürülmesi çalışmalarına devam edilebilmesi için militanlara "ateşkes çağrısı" yaptı.
2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana en ciddi çatışmalara sahne olan Libya'da radikal İslamcı militanlar ülkede önemli bir bölümün kontrolünü ele geçirmiş durumda.
Libya'da 'bölünme tehlikesi'
Pazar günü, ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Fransa ve Almanya da Libya'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.
ABD ve Türkiye; artan şiddet nedeniye Libya'daki büyükelçiliklerini boşaltmış ve personellerini geri çağırmıştı. Birleşmiş Milletler de ülkedeki temsilciliğini kapattı.
Libyalı yetkililer, Trablus havaalanı yakınlarındaki çatışmalar devam ederse, ülkenin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.
"İslami Libya Devrimci Operasyon Odası" adlı örgüte mensup militanlar, havaalanını ele geçirmeye çalışıyor. Havaalanı, Kaddafi'nin devrilmesindne bu yana Zintan militanlarının elindeydi.
Libya hükümetinin 2011'deki ayaklanmalara katılan örgütleri silahsızlandırma çabası yetersiz kaldı ve ülkenin ikiye bölünmesine neden oldu.
Bengazi'de, orduyu da yanına alan bir güç koalisyonu hakim. Bu koalisyon, aylardoır eski general Halife Haftar tarafından yönetiliyor.
Koalisyon, kentten İslami militanları uzaklaştırmayı hedeflediğini belirtiyor.