Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı, petrol zengini Irak'la ilgili 4 dev projeye start verdi. Şirket projeleri hayata geçirebilirse dünyanın sayılı petrol şirketlerinden biri o
Abone olTürkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nın Irak'la ilgili 4 dev projeye start verdiği öğrenildi. Bu dev projelerden birincisi 500 milyon varil ile 3 milyar varil arasında üretilebilir petrol rezervine sahip olduğu varsayılan Gharraf Civarı Petrol Sahaları'nda Irak'la Üretim Paylaşım Anlaşması oluştururken, diğerleri bu bölgedeki petrol sahalarını geliştirme ile ilgili proje ile Irak gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı ve Basra civarındaki dev petrol sahalarından hisse alınması projelerinden oluşuyor. TPAO projelerden birini gerçekleştirebilirse dünyanın sayılı büyük petrol şirketlerinden biri olacak.
TPAO, Irak'a ilişkin olarak 4 ana başlık altında hedef belirledi. Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Türkiye'nin yaklaşımlarına ve Irak petrol endüstrisi üzerine Türkiye'nin stratejisine paralel olarak geliştirilen projelerden biri "Gharraf Petrol Sahası Geliştirme Projesi". Proje, 1.2 milyar varil üretilebilir petrol rezervine sahip sahanın "Üretim Paylaşım Anlaşması" çerçevesinde geliştirilmesi için Irak tarafı ile müzakereleri de içeriyor.
Projelerden hisse alınacak
TPAO'nun Irak'la ilgili projelerinden bir diğeri de yine Gharraf bölgesi ile ilgili. "Gharraf Civarı (orta büyüklükte) Petrol Sahalarını Geliştirme Projeleri" ismini taşıyan proje ise Bağdat'ın güneyinde yeralan petrol sahalarıyla ilgili. Bağdat'ın güneyindeki Rafidain, Halfayah, Nasiriyah, Ahdab, Noor, Subba, Luhais, Zubair, Buzurgan gibi 500 milyon varil ile 3 milyar varil arasında üretilebilir petrol rezervlerine sahip petrol sahaları üzerine geliştirilen proje yabancı petrol şirketleriyle ortaklığı da içeriyor.
"Üretim Paylaşım Anlaşması" çerçevesinde geliştirilen projelerden, tek başına veya bazı yabancı petrol şirketleri ile müştereken teklif vererek bu sahalarda hisse sahibi olmak isteyen TPAO, Irak gazının pazarlanmasıyla da ilgileniyor. Irak gazını ticari hale getirmek amacıyla hazırlanan proje, Irak tarafı ile birlikte kurulacak bir uluslararası konsorsiyum vasıtasıyla saha geliştirilmesinden pazarlamaya kadar olan safhaları kapsıyor. Entegre proje anlayışıyla geliştirilerek üretilecek Irak gazını Türkiye'ye getirmek, hatta fazlasını Avrupa'ya pazarlamayı içeriyor.
TPAO, bu projelerin yanı sıra Basra civarında yer alan West Qurna, Majnoon, Rumalia, Nahr Umr gibi dev petrol sahalarının rehabilitasyonu ve geliştirilmesiyle de yakından ilgileniyor. TPAO, bu bölgelerle ilgili kurulacak olan konsorsiyumlara katılmayla ilgili projeler geliştiriyor.
Petrol faturası kabarıyor
Uluslararası piyasada yüksek seyreden hampetrol fiyatları, Türkiye'nin petrol faturasını da artırdı. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, Türkiye'nin, mayıs ayında ithal ettiği petrolün maliyeti, bir önceki aya göre yüzde 3.6, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 47.4 oranında artış gösterdi. Türkiye'nin petrol faturası yılın beş ayında ise yüzde 37.3 oranında arttı. Petrol ithalatı için 2005 yılının Ocak ayında 488 milyon dolar, Şubat'ta 436 milyon dolar, Mart'ta 666 milyon dolar, Nisan'da 728 milyon dolar para ödeyen Türkiye'nin petrol ithalat maliyeti, Mayıs ayında ise 754 milyon dolara çıktı. Türkiye petrol ithalatı için, geçen yılın Mayıs ayında 512 milyon dolar ödemişti. Türkiye'nin birikimli petrol ithalatının tutarı da, 2005 yılının beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.3 artarak, 3 milyar 72 milyon dolara yükseldi. Verilere göre, Türkiye'nin petrol ithalatının maliyeti geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 238 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2002-2004 yılları arasında 3 yılda Türkiye'nin yaptığı petrol ithalatının maliyeti ise 14 milyar 957 milyon dolar olarak belirlendi.
Haber: Ali Sali
Kaynak: www.yenisafak.com.tr