BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Toyota bile krizle sarsılıyor

Toyota da kriz mağduru. Araç stoklarını ürütmek için fabrikaları durduruyor. Honda ise 3 bin 100 kişiyi işten atacak

Abone ol Japon otomotiv şirketi Toyota, küresel araç talebinin düşmesi ve araç stokunu yarıya indirmek amacıyla gelecek birkaç ay Kuzey Amerika’daki fabrikalarındaki üretimini keseceğini bildirdi.

Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika’da üretilen 80-90 günlük araç stoku bulunduğunu, stoku ikinci çeyrekte yarıya indirmek amacıyla araç üretimini kısacağını belirtti.

Şirketin kararından Kanada’daki üretim tesislerinin yanı sıra ABD’de Kentucky, California, Texas, Indiana, West Virginia ve Alabama’daki fabrikalar etkilenecek.

Toyota sözcüsü Yuta Kaga, kamyon üreticisi Hino Motors ve küçük araç üreticisi Daihatsu Motor dahil Toyota’nın 2008 yılı için küresel araç üretiminin 9,23 milyon adet olmasını beklediğini söyledi. Toyota daha önce 2008 için 9,5 milyon adet araç üretmeyi planlıyordu.

HONDA DA ZORDA

Japonya’nın ikinci büyük otomotiv şirketi Honda, üretim kesintisinin ülkedeki bütün Honda fabrikalarını ve modellerini etkileyeceğini, 31 Martta sona erecek mali yılda Japonya’da 1 milyon 168 bin adet araç üretmeyi planladığını bildirdi.

Honda, son kesintiyle birlikte kendi mali yılına göre içerdeki üretim planlarını üç kez kısmış oldu. Şirket daha önce 1,31 milyon adet araç üretmeyi planlıyordu.
Şirket ayrıca Japonya’da nisan ayı sonuna kadar 3.100 geçici işçiyi işten çıkaracağını açıkladı.
Şirket daha önce 1.200 geçici işçinin işine son vermişti.