BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Tövbe kapısı Menzile 500 bin kişi

Adıyaman Menzil'e yapılan iki günlük "Tövbe turları" bir lokma bir hırka felsefesiyle geçiyor.

Abone ol

Yeni bir hayata başlamak ya da alkol ve kumardan kurtulmak isteyenler akın akın Adıyaman'daki Menzil dergâhına gidiyor. Durak köyündeki dergâha düzenlenen iki günlük "Tövbe turları" bir lokma bir hırka felsefesiyle geçiyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı, resmi adı Durak Köyü olan Menzil'e Türkiye'nin her yerinden tövbe turları düzenleniyor. Kimi alkol ve kumardan kurtulup "Allah yolunda" yeni bir hayata başlamak umuduyla, kimi meraktan her yıl 500 bin kişi Menzil Dergâhı'nı ziyaret ediyor, her seçim öncesi siyaset rüzgârının buradan yönlendirildiği iddia ediliyor. Yeni Aktüel muhabirleri, uzun görüşmelerden sonra fotoğraf çekme izni alınabilen Menzil'e girdi ve son olarak İsmailağa cemaatinden Bayram Ali Öztürk'ün öldürülmesiyle adı yeniden gündeme gelen dergâhtaiki gün geçirdi. İşte merak edilen soruların yanıtları:

Allah yolunda bir sofu
"Durak Köyü" ya da milyonlarca insanın aşina olduğu adıyla, Nemrut Dağı'nın eteklerindeki "Menzil Dergâhı." Seyyid (Hz. Muhammed'in soyundan gelen) Erol ailesinin yaşadığı, Anadolu'nun en büyük Nakşibendi cemaati Menzil'e ev sahipliği yapan bu küçük köye, Türkiye'nin her yerinden otobüslerle her yıl ortalama 500 bin insanın tövbe etmek için ya da meraktan geldiği söyleniyor. Dergâh özellikle yeni bir hayata başlamak isteyen alkol ve kumar bağımlılarının"tövbe kapısı" olarak biliniyor. Anlatılanlara bakılırsa, sorunlu eski hayatlarını köyün girişinde bırakan ziyaretçiler, iki günün sonunda "Allah yolunda bir sofu" olarak memleketine dönüyor.

Şifa niyetine pirinç çorbası
Nüfusu ortalama bin civarında olan 130-140 hanelik köyün günlük ziyaretçi sayısı 1000-1500'ün altına düşmüyor. Bu sayı hafta sonunda 10 bine, bayram ve kandillerde 15 bine çıkıyor. Ziyaretçilerin çoğu cumadan gelip cumartesi ikindi namazından sonra "şeyh" Abdülbaki Erol'dan tövbe alıyor, geceyi Menzil'de sohbet ortamında geçirdikten sonra pazar öğlenedoğru dönüyor. Menzile gidip beş kuruş harcamadan dönmek mümkün. Sabah ve ikindi namazından sonra ziyaretçilere günde iki kez pirinç çorbası, yanında da yassı, uzun ve esmer bir ekmek ikram ediliyor. Bu çorbanın içilmesi "şifa niyetine" özellikle tavsiye ediliyor.

Gece konaklamak isteyenler köyün yedi bin kişilik camisinin altındaki yatakhanede, yetmezse caminin içinde misafir ediliyor. Konaklayacaklara bir battaniye veriliyor. Ziyaretçiler için binlerce ekmeğin çıkarılmasında, çorbanın kaynatılması ve dağıtılmasında, yatakhanenin hazırlanmasında ya da dergahın öteki günlükişlerinde isteyen ziyaretçiler de gönüllü olarak görev alıyor. Bir lokma, bir hırkanın kesmediği ziyaretçiler için de alternatifler köy meydanında sıralanmış: Pastane, lokanta, lahmacun fırını, bakkal, yumurta ve tatlı satılan açık tezgah. Ancak en çok hediyelik ya da hatıra eşya dükkanları dikkat çekiyor. 'Mehmetçik' resimli çakmaklardan 'Kurtlar Vadisi' resimli çakmaklara, ilahi CD'lerinden fotoğraf albümlerine kadar her şey mevcut. Ancak en çok rağbet görenler iğneden ipliğe üzerinde "Menzil hatırası" yazılı olanlar.

Murat Yalnız/Yeni Aktüel