BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.029,02
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tosya pirinci hasad zamanı yaklaştı

Dünyaca ünlü Tosya pirincinin yeni yıl hasadı yaklaştıkça eski pirincin fiyatı düşmeye başladı.

Abone ol

75 bin dekarlık tarım alanı ile bölgesinde önemli tarım arazilerine sahip olan Kastamonu'nun Tosya ilçesi pirinci ile de Türkiye'de ise iyi bir üne sahip. Tüketicilerin sabırsızlıkla bekledikleri yeni Tosya pirincinin hasad zamanı yaklaştı.

Firmalar, hasad zamanı yaklaşması ile ellerinde eski ürünlerin fiyatlarını düşürdü. Tosya pirincinin en pahalısı olan Sarıkılçık'ın fiyatı, 3.75 ila 4 TL arasında değişmekteydi. Yeni ürünün çıkacak olması sebebi ile fiyatlar 2.50 ila 3 TL arası değişmeye başladı.

Tosya Çevlik köyünde pirinç tarlası olan Mehmet Acar, dünya mutfaklarında önemli bir yere sahip olan Tosya pirinci ile yapılan pilavların, Türk mutfağında da oldukça geniş bir yere sahip olduğunu söyledi. Acar, “Türk yemekleri sunan restoranların başlıca yemeği olan pilav, düğünlerde ve sünnetlerde kazanlarla pişirilmeye devam ediliyor.

Tosya pirinci ile yapıldığında eşsiz bir lezzete bürünen pilav, yiyenlerin damaklarında unutulmaz bir tat bırakıyor. Tosya pirincinden yapılan bir pilavın lezzetli sayılabilmesi için kaşıktan tane tane dökülmesi gerekmektedir. Tosya'da pirincin yetişebildiği topraklar nemli ve mineral bakımından zengindir.

Suda yetişebilen tek tahıl olan pirinç, sudaki erimiş oksijeni kullanarak gelişmektedir. Tosya pirinci ile sadece pilav yapılmamakta, bu eşsiz tahıl, yüzlerce çeşit yemek ve tatlılarda da kullanılmakta. Lifli bir besin maddesi olan pirinç, bu özelliği nedeniyle oldukça sağlıklıdır.

İçerdiği kalsiyum kemiklerin gelişimini sağlar. Lifli olması nedeniyle bağırsaklar için faydalıdır. Mide tembelliği ve kabızlığa iyi gelir. Zengin bir karbonhidrat deposu olduğundan enerji verir. Kolesterole karşı faydalı olduğundan diyet programlarında kullanılır. Cildin ve tırnakların parlaklaşmasını sağlar” dedi.

Mehmet Acar, dedelerinden kalma çeltik tarlalarında pirinç üretmeye başladığını belirterek, geçimlerini bununla karşıladıklarını söyledi. Acar, “Ben dedelerimden kalma çeltik tarlalarında pirinç üretmekteyim.Yıllarıdır bu bereketli topraklarda pirinç üretiriz, dededen toruna üretimimiz devam etmekte ve geçimimizi bu yolla sağlamaktayız.

Tosya pirinci sadece bu yörede yetişmekte olan pirinç türleri sebebiyle meşhur olmuştur. Yanlış tarım politikaları ve bilinçsiz yapılan tarım neticesinde üretimi günden güne azalan dünyaca ünlü Tosya pirinci küresel ısınmanın da etkisi ile yok olmanın eşiğine geldi. Bir çok yabancı ülkelerde market raflarını süsleyen ve dünya çapında meşhur olan Tosya pirinci, Devrez Çayı'nın eseridir.

Tosya pirinci sadece bu yörede yetişmekte olan pirinç türleri sebebiyle meşhur olmuştur. Devrez ovasında yer alan toprağın yapısı bu özel pirinç çeşitlerinin bu yöreye has bir özelliğe sahip olmasına sebep olmuştur. Tosya pirinci, yetiştiği coğrafya avantajlarını da arkasına alarak, özellik, kalite ve lezzet açısından kendine has ve marka olma imkanını elde etmiştir.

Tosya'nın kendi bölgeleri arasında bile üretim farklılıkları olmaktadır. Aşağı ova ve yukarı ova da yetiştirilen pirinç arasında bile kalite farklılıkları oluşmaktadır. Yok olmaması işin azınlıkta da olsa birkaç çiftçi tarafından dünya'ca ünlü Tosya pirinci, ekimine başlandı.

Devrez çayı kenarında olan tarım alanları yıllardır Tosya pirincine ev sahipliği yapmaktaydı. Yanlış tarım politikaları ve bilinçsiz emik teknikleri sayesinde şimdi bu arazilerin büyük bir bölümü ekilemeyecek durumda” diye konuştu.